Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZATEKLA I MJEŠTANE

FOTO Morska mijena oduzela dah: Pogledajte kako je izgledala oseka stoljeća u stobrečkoj vali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oseka je uobičajena morska mijena, ali ovih dana pomalo je zatekla mještane Stobreča.

More se u stobrečkoj uvali ovoga ponedjelja povuklo metrima unatrag i ostavilo brojne brodice na suhom.

Siječanj i veljača na ovom su području najpoznatiji po velikim osekama, no ove se godine iskazao ožujak, naime, mareografi Instituta za oceanografiju i ribarstvo u ponedjeljak su zabilježili najnižu razinu mora u dosadašnjem tijeku godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Morski čovik Praćaka se i hrani ribom: Na ulazu u Jadran snimljeno gotovo izumrlo biće koje su nekad ribari brutalno ubijali
Pročitajte i ovo Antonio Šunjić, predsjednik Ceha ribara Splitsko-dalmatinske županije Svaki dan se izvlači Jadransko more ima ozbiljan problem o kojem se (pre)malo govori: "Iz godine u godinu sve je gore. Nailazimo na kante, bačve, frižidere..."

Od početka godine prosječna razina mora niža je za više od pola metra s ekstremima preko metar, zabilježio je dalmacijadanas, a meteorolozi su objasnili da se izraženu oseku prije par dana primarno može povezati s prostranim poljem visokog tlaka zraka nad većim dijelom Europe, a ujutro je i u dijelovima Hrvatske tlak dosegao vrlo visokih 1040 hektopaskala na razini mora.

Osobito se to moglo vidjeti u područjima gdje je more inače plitko, poput stobrečke vale, a Stobrečani su je odmah prozvali ''osekom stoljeća''.



 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene