Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Morski čovik

Praćaka se i hrani ribom: Na ulazu u Jadran snimljeno gotovo izumrlo biće koje su nekad ribari brutalno ubijali

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Sredozemna medvjedica - 1 Sredozemna medvjedica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sredozemna medvjedica - 3 Sredozemna medvjedica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sredozemna medvjedica - 4 Sredozemna medvjedica - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Sredozemna medvjedica - 5 Galerija 1/8 >>
Od navike da obitava u hrvatskom dijelu Jadrana odavno je odustala sredozemna medvjedica. No, reporterka Dnevnika Nove TV Sofija Preljvukić javlja dobre vijesti - sada je uočena na Otrantskim vratima, na ulazu u Jadran.

"Proša san cili Jadran, od Punte Oštra do kraja Jadrana. Ništa, ni blizu", govori Damir Karuza-Kalambera, iskusni ribar s otoka Visa, o sredozemnoj medvjedici na našoj obali.

"Bilo bi lipo da je ona tu, kad iden s turistima na turističko ribarenje, da je ić pa bacit dvi ribe koje san uvatija, to bi bila atrakcija, to bi bilo ludilo", dodaje.

A upravo ta atrakcija, prava vesela sredozemna medvjedica koja se praćaka i hrani ribom snimljena je ovih dana u albanskom nacionalnom parku Karaburun Sazan.

"Područje u kojem ljudi praktički i nema, nacionalni park na jugu Albanije, tamo je ljudska aktivnost stvarno, stvarno minimalna, i to je jedno od rijetkih mjesta koje bi moglo biti pogodno za sredozemnu medvjedicu", kaže Grgur Pleslić, biolog, direktor znanstvenog programa, Plavi svijet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bliski susret Ukipila se od straha: Medvjed joj se prikrao s leđa, mogla je samo nepomično stajati

Pretpostavlja se da je doplivala iz Grčke, gdje ih ima u većem broju. Sveukupno se smatra jednom od najugroženijih vrsta. Na cijelom Sredozemlju ima manje od 700 jedinki.

"U Jadranu se one smatraju praktički izumrle od 60-ih godina prošlog stoljeća", kaže Pleslić.

Sporadično se viđaju, kao jedna kod Pule prije nekoliko godina.

"Tu se radilo o jedinci koja više nije mogla normalno plivati", kaže Pleslić .

Ipak, niz je dojava da su viđene. U Udruzi Sredozemna medvjedica Jasna Antolović ističe dojave o viđenju dvije medvjedice u rujnu kod Pule, pa prošlo ljeto u srpnju kod otoka Vira. No, snimke nemaju.
I stručnjaci iz Dubrovnika već dva ljeta pretražuju južni akvatorij.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Populacija u porastu Lovca u našem susjedstvu napala medvjedica, jedva izvukao živu glavu: "Previše ih je, ovo neće biti izolirani slučaj"

"Imali smo nekoliko dojava na području malostonskog zaljeva. Nismo potvrdili prisustvo jedinke", kazala je Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode – Dubrovnik.

Koliko god ih sada tražimo, nekada su ih ribari brutalno ubijali jer su sjekle mreže i krale ribu od koje se preživljavalo.

"To su bili trofeji, to je teško danas ljudima shvatiti, ali to je bila borba za opstanak. Ili ona mene ili ja nju", rekao je ribar Karuza Kalambera.

A baš kod Visa, kod Biševa, bilo joj je stanište, na žalu u Medvjeđoj špilji. Danas je to tek povijesna bilješka i nada u ponovni susret s medvjedicom ili - morskim čovikom, izvijestila je Sofija Preljvukić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene