Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očaravajući prizori

VIDEO Tisuće pohrlile vidjeti spektakularni događaj izazvan pomrčinom Sunca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znatiželjnici su okupirali francusku obalu. Neki su od pojave koja kod lokalnog stanovništva izaziva tjeskobu očekivali više.

Deseci tisuća znatiželjnika okupirali su povijesni Mont Saint-Michel i ostala predivna mjesta duž francuske obale kako bi svjedočili 'plimi stoljeća', ali događaj nije ispunio svačija očekivanja, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Ruski travel bloger objavio je snimke s putovanja u Sjevernu Koreju Skijanje kod Kim Jong Una Najzatvorenija zemlja primila prve turiste: "Vidjeli smo tek dvije trgovine, a posebne upute dobili smo za fotografiranje i - presavijanje novina" Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku...

Iščekujući vodeni zid visine četverokatnice, turisti i mještani zauzeli su sinoć i opet u subotu ujutro najbolje moguće pozicije. Mnogi su doputovali na sjevernu obalu Francuske očekujući plimu stoljeća. Stručnjaci su predviđali da će razina vode doseći 13,45 metara zahvaljujući utjecaju jučerašnje spektakularne pomrčine sunca.

VIDEO Zemlja u kojoj je bila totalna pomrčina Sunca: Ovo je snimljeno u 09:40h ujutro

No, stručnjak za plimu Nicolas Pouvreau izjavio je za France 24 kako je sve bilo nešto manje od očekivanog.

Mont Saint-Michel se tijekom visoke plime pretvorio u otok, ali oseka je ljudima pružila priliku da prošetaju po morskom dnu. Lokacija pod zaštitom UNESCO-a izložena je nekima od najjačih plima i oseka, a godišnje privlači oko dva milijuna posjetitelja.

U obližnjem mjestu Sain Malo gledatelje su smočili veliki valovi koji su se 'obrušili' na prepunu rivu.

Sad treba čekati 2033.

Iako prozvan plimom stoljeća, ovaj fenomen događa se jednom u 18 godina. Svaki put Mont Saint-Michel pruža prekrasan ambijent za one koji žele uživati u prizoru.

Diljem svijeta gledala se pomrčina Sunca

Zbog mirnog vremena u subotu nije bilo opasnosti od poplava, a neki od posjetitelja koji su doputovali izdaleka bili su razočarani. Student iz SAD-a Noah Feingold rekao je da je oseka na kraju možda bila spektakularnija od same plime jer je bio u mogućnosti hodati kilometrima i vidjeti neke tajne plaže koje su vidljive samo u tim trenucima.

I dok je turistima uvijek zanimljiva, oklono stanovništvo zbog iznimno visoke plime zna biti tjeskobno.

Inače, posljednja 'plima stoljeća' dogodila se 10. ožujka 1997. godine, a nova se očekuje u ožujku 2033.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene