Maturanti su ove godine, barem prema neslužbenim rezultatima, maturu riješili nikad lošije. Iznenadio nas je zato najnoviji podatak Ministarstva obrazovanja: svaki drugi učenik, prema trenutačno dostupnim podacima, ovu školsku godinu završio je odličnim uspjehom.

Galerija


Od 437.591 učenika osnovnih i srednjih škola koji do sada imaju upisanu zaključnu ocjenu, čak 210.993 prošlo je s pet. To je gotovo svaki drugi učenik.

Vezani članci Soba u studentskom domu, ilustracija Objavljene upute i za domove: Evo kako će izgledati život u studentskom domu uz epidemiološke mjere Zdravi sendviči za djecu - 4 Proteinski sendvič, fishburger, tuna... Istražili smo koliko stoje namirnice za sendviče koje HZJZ predlaže učenicima, a što zaista jedu u školi

Njih 81.347 u svom imeniku nije imalo ni jednu zaključnu ocjenu osim petice. To su, dakle, superodlikaši. Ovo izgleda kao sjajan rezultat, pogotovo ako ga usporedimo s lošim ocjenama na maturi.

No treba ipak uzeti u obzir da se većina ovih petica odnosi na učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. I dok matura ima jednaka pitanja za cijelu Hrvatsku, ispiti u školama razlikuju se od učitelja do učitelja, pa primjerice petica u Osijeku ili petica u Dubrovniku nisu jednake.

Roditelji čine medvjeđu uslugu djeci i kada im bespotrebno opravdavaju sate. Naime, u posljednje tri godine oni mogu sami djeci opravdati tri dana, bez liječnika. I tako nekoliko puta u godini.

Ove školske godine Ministarstvo obrazovanja ima podatak o 29,5 milijuna opravdanih sati, a 743.000 neopravdanih.

Dok su liječnici pisali ispričnice, bilo je 28 milijuna opravdanih, a čak više od milijun neopravdanih sati.

Neopravdani sati lako dovedu do pedagoških mjera – zbog njih vas mogu i izbaciti iz škole.

U srednjoj školi, što zbog izostanaka, a što zbog katastrofalnog ponašanja isključeno je 380 djece. U osnovnoj školi zbog istih razloga preseljeno je 28 učenika. Čak četvero učenika drugog razreda osnovne škole.

Sve te kazne, ukori i opomene, na kraju školske godine jednostavno se izbrišu, ma što god učenik radio.

Završimo ipak nečim lijepim, 123.158 pohvala dobili su učenici u ovoj školskoj godini.

Napominjem da su ovo privremeni podaci Ministarstva obrazovanja, no obrađeno je više od 90 posto škola. I već je sada vidljivo da u sustavu obrazovanja mnogo toga treba mijenjati.

Neugodna uspomena: Muškarac kojem su na auto napisali "Ubi Srbina" nije Srbin, donosimo njegovu priču