Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepravomoćna presuda

Izvrijeđao novinare: Sudac Bariša Gašpar osuđen na godinu i 10 mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac Visokog trgovačkog suda Bariša Gašpar proglašen je krivim za uzimanje mita i dobio kaznu od godinu i deset mjeseci zatvora.

Na zagrebačkom Županijskom sudu objavljena je nepravomoćna presuda sucu Visokog trgovačkog suda Bariši Gašparu kojega USKOK tereti da je namještao pravosudne ispite te primio 25.000 eura mita kako bi ubrzao rješavanje jednog predmeta.

Pročitajte i ovo Ilustracija USKOK potvrdio Optužen trojac: Obilazili bankomate u ime Fine, tražili mito i krivotvorili dokumente Ilustracija A sve zbog "sitne" love Policajac u Vojniću uzeo 60 eura od vozača koji je prebrzo vozio: USKOK podignuo optužnicu protiv obojice

Po izlasku iz sudnice, Gašpar je izvrijeđao novinare, kazavši kako su oni krivi za presudu zbog svog pisanja kojim su ga unaprijed osudili. Rekao je još da je on žrtva i da mu je 'smjestio' HDZ. Prema njegovim riječima, HDZ je trebao s EU zatvoriti poglavlje o pravosuđu, pa su okrivili njega.

'To ste sve vi novinari krivi. Sve što ste pisali su laži. Presuda je tempirana, montirana, dogovorena unaprijed, diktirana od strane bivšeg HDZ-a. Trebao je netko biti žrtva za zatvaranje poglavlja o pravosuđu i da se na taj način navodno raščisti korupcija u hrvatskom pravosuđu', rekao je Gašpar.

>> Suci optuženi za korupciju ne osjećaju se krivima

Bariša Gašpar dobio je kaznu od godinu i deset mjeseci zatvora te su mu izrečene mjere sigurnosti prema kojim mu se zabranjuje rad sljedećih pet godina. Osim toga, mora vratiti 25.000 eura. Gašpar je pod suspenzijom još od 2008.

Treće optuženi, Davor Maravić, dobio je šest mjeseci uvjetno. Drugooptuženi Kruno Herceg dobio je osam mjeseci uvjetno, dok su ostali Miha Plećaš, Mihaela Plećaš, Veljko Vujević i Tihana Zeljko, dobili četiri mjeseca uvjetno i moraju svi platiti 28.942 kune troškova za vještačenje informatičara. Proglašeni su krivima za primanje i davanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti.

Podsjetimo, završnim riječima obrane i tužiteljstva jučer je na zagrebačkom Županijskom sudu završeno suđenje suspendiranom sucu. USKOK tvrdi da je Gašpar mito primao za ubrzavanje jednog sudskog predmeta. Gašparovu navodnu korumpiranost USKOK je otkrio u sklopu istrage o dubrovačkoj aferi 'Pet zvjezdica'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene