Hrvatske vode i država proglašeni su krivim zbog šteta nastalih u županjskoj Posavini 2014. godine. Trgovački sud u Osijeku donio je prvu presudu zbog štete koju je uzrokovalo pucanje nasipa.

Galerija Poplava u Županjskoj Posavini 2014. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Poplava u Županjskoj Posavini 2014. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Poplava u Županjskoj Posavini 2014. godine (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Državu i Hrvatske vode tužila je tvrtka Šimun d.o.o. iz Vinkovaca, koja je zatražila 6 milijuna kuna odštete. No oštećenom bi prema nepravomoćnoj presudi trebalo biti isplaćeno 3 milijuna i 650 tisuća kuna.

Vezani članci Šteta od tuče - 2 Stradali od tuče, pomoć države još čekaju: "Sami smo uložili 250 tisuća kuna da bismo bili gdje i prije 2,5 mjeseca" Ulica u Slavoniji - 1 Cijene nekretnina u gradovima divljaju, a ova obitelj kuću je kupila za 15.000 kuna: Od općine su dobili i novac za obnovu

"Postoji odgovornost RH zbog propusta tijela Hrvatskih voda i njihovih kooperanata u izgradnji nasipa. Naime, Vlada RH je angažirala međunarodni stručni tim koji je proveo istraživanja i koji je donio svoj konačni zaključak. U tom zaključku je utvrđeno da je nasip napravljen prema pravilima struke, da ima građevinsku dozvolu, upravnu dozvolu, međutim da nisu provedena ispitivanja tla i da je tlo prirodno takvo i da je upravo zbog tla koje je takvo došlo do proboja nasipa", obrazložila je presudu Mirjana Baran, sutkinja Trgovačkog suda u Osijeku.

Vlasnik tvrtke Šimun d.o.o. Josip Šarić istaknuo je kako je to mnogo manje od onoga što je procijenilo županijsko povjerenstvo za štete, a što je u svom nalazu potvrdio i ovlašteni sudski vještak.

Hrvatske vode najavile su u ponedjeljak navečer da će u zakonskom roku uložiti žalbu na prvostupanjsku, nepravomoćnu presudu kojom je osječki Trgovački sud presudio da je Republika Hrvatska odgovorna za štetu u vinkovačkoj tvrtki "Šimun" d.o.o., u poplavi 17. svibnja 2014. zbog probijenog nasipa kod Rajeva Sela i Račinovaca.

"S obzirom da se radi o prvostupanjskoj, nepravomoćnoj presudi, Hrvatske vode iz toga razloga presudu ne mogu komentirati. Hrvatske vode u predmetnom parničnom postupku imaju priznati status umješača na strani tužene Republike Hrvatske te će u zakonskom roku uložiti žalbu kako bi drugostupanjski sud ispitao pravilnost i zakonitost pobijane presude", priopćili su navečer iz Hrvatskih voda.

U nepravomoćnoj presudi nalaže se Republici Hrvatskoj da vinkovačkoj tvrtki "Šimun" isplati 3,64 milijuna kuna te da tužitelju nadoknadi parnični trošak u iznosu većem od 387 tisuća kuna s pripadajućim zateznim kamatama.

U obrazloženju presude ističe se kako se poplava nije dogodila zbog prelijevanja vode preko nasipa zbog nepredvidivo visoke vode, nego zbog proboja nasipa, što je uzrokovano ljudskom radnjom, to jest propustom u obavljanju javne djelatnosti.

Sud je u postupku utvrdio da je Republika Hrvatska vlasnik nasipa na lijevoj obali Save i da je nasip dan na upravljanje i održavanje Hrvatskim vodama, pravnoj osobi za upravljanje vodama, čiji je Republika Hrvatska jedini osnivač.

Također je utvrđeno kako je 17. svibnja 2014., za velikoga vodenog vala na Savi, probijen nasip na lijevoj obali rijeke kod Rajeva Sela i Račinovaca, te su tom prilikom poplavljena mjesta; Rajevo Selo, Račinovci, Gunja, Đurići, Posavski Pogajci i Strošinci, Utvrđeno je da se poplava nije dogodila zato što se voda prelijevala preko krune nasipa (zbog ekstremno visoke vode), nego zbog proboja - pucanja nasipa kod Račinovaca i Rajeva Sela.

Sud je utvrdio i kako je u postupanju mjerodavnih tijela kojima je bila povjerena briga o nasipu "postojao propust i gruba nepažnja jer nisu provedene sve potrebne mjere radi ublažavanja potencijalnog sloma nasipa, niti su izvršena potrebna ispitivanja tla ispod nasipa" pa zato postoji i odgovornost, to jest krivnja Hrvatskih voda kao pravne osobe s javnim ovlastima koja je upravljala i održavala nasip, a koja je propustila provesti sve potrebe radnje i ispitivanja.

Za osječki Trgovački sud postoji i odgovornost tužene Republike Hrvatske za učinjene propuste, koji su uzrokovali slom nasipa i poplavu te štetu koja je nastala tužitelju, odnosno da po Zakonu o vodama RH i Hrvatske vode odgovaraju solidarno za nastalu štetu, odnosno za štetu koju su počinile Hrvatske vode i njihovi kooperanti jer nisu obavili potrebna ispitivanja tla budući da bi se u tom slučaju nasip morao izgraditi po drugačijoj tehnologiji. (M.D./B.V./Hina)


Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju