Propala je posljednja prilika za dogovor oko prodaje borbenih aviona Hrvatskoj. Američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarali su o tome u Brazilu. No, prema američkom portalu Axios, koji se poziva na diplomatske izvore bliske Izraelu, nisu postigli dogovor. Za dva dana istječe i rok koji je SAD dao Izraelu da se očituje pristaju li na prodaju pod njihovim uvjetima, da nadograđene F-16 zrakoplove vrate u originalno stanje.

Galerija


''Svi sugovornici s kojima sam danas razgovarala kažu da su izgledi da se posao dovrši ravni nuli. Navodno je samo pitanje trenutka kako će se i kada sve službeno objaviti.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Propast tvrtki, dugovi veledrogerijama, prisjećanje na žene žrtve nasilja – Sve je to u tjednu za nama zasjenila afera JANAF Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda premijera (Foto: Dnevnik.hr) Stigle četiri ponude za kupnju aviona, dvije za nove, dvije za rabljene. Frka Petešić: "Zadovoljni smo"

Službeni susret između američkog državnog tajnika Pompea i izraelskog premijera Netanyahua nije urodio nikakvim plodom, dakle dogovor nije pao. To potvrđuje da posao kreće prema nekom svom završetku.

Amerikanci su, poznato je, postavili svoje uvjete. Izraelski odgovor čekat će do kraja ovog tjedna, kada očekuju da se izjasne pristaju li iz zrakoplov vratiti u njegovo izvorno stanje isključivo s američkom opremom. Naravno, to onda više ne odgovara uvjetima koji su bili u natječaju.

Nije isključeno da o tome što su odlučili hrvatsku stranu i službeno obavijeste i prije petka'', kazala je o trenutnoj situaciji s prodajom zrakoplova reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

A javnost se pita gdje je u svemu tome ministar obrane Damir Krstičević. ''Ministar obrane kao da je u zemlju propao. Dakle, otkako se sve zakompliciralo, cijelu hrvatsku javnost očekuje njegov odgovor. Zanima ih kako je uopće moguće da se cijeli vojni posao, kojeg je osobno gurao, dovede u pitanje s obzirom na to da su od početka govorili da imaju sva potrebna jamstva.

Javnosti je poznato da je ministar svakodnevno imao brojne svoje aktivnostima, ali već nekoliko dana šuti. Umjesto njega istupaju ljudi iz oružanih snaga i članovi povjerenstva, koji brane cijeli projekt, a time i svoju odluku s obzirom da su državnom vrhu argumentirano prezentirali zašto Hrvatska treba kupiti baš izraelski F-16.

Kritičari projekta zbog svega toga u svemu vide Krstičevićevu političku odgovornost. Smatraju kako javnost od samog početka nije imala sve informacije. Da su okolnosti pod kojima je sve dogovarano sporni i premijeru, i u Vladi i u saboru već su negirali. Štoviše, lopticu su prebacili na struku koja je odabrala zrakoplov.

Iz Banskih dvora na najnovije informacije nema službene reakcije. Iz MORH-a tek poručuju kako ih nitko još nije obavijestio, a sve druge objave ne žele komentirati'', rekla je Pezo Moskaljov. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr