Naime, SAD inzistira da Izrael Hrvatskoj može prodati samo F-16 u izvornom stanju i bez izraelske nadogradnje, što je Hrvatskoj neprihvatljivo.

Galerija


Američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu tijekom sastanka u Brazilu nisu uspjeli postići dogovor o prodaji izraelskih borbenih zrakoplova Hrvatskoj.

Vezani članci Izaslanstvo Države Izrael stiglo je u Zagreb (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) - 8 Sada i službeno: Izraelsko izaslanstvo potvrdilo je da Hrvatskoj ne može isporučiti avione Željka Antunović, članica Odbora za obranu i bivša ministrica obrane (Foto: Dnevnik.hr) Bivša hrvatska ministrica obrane: "Mi smo kolateralna žrtva bezobzirnih, velikih i gramzivih"

Diplomatski izvor otkrio je da su Pompeo i Netanyahu zaista razgovarali o poslu o prodaji zrakoplova, no nisu pronašli rješenje, piše portal Axios.

Naime, SAD inzistira da Izrael Hrvatskoj može prodati samo F-16 u izvornom stanju i bez izraelske nadogradnje, što je Hrvatskoj neprihvatljivo.

"Ova situacija s aspekta Vlade RH nije opterećujuća. Mi smo poslali posebna izaslanstva u Izrael i u SAD prije sklapanja dogovora. Teret dobivanja suglasnosti od SAD-a preuzela je izraelska strana. Hrvatska je sve napravila u dobroj vjeri, sukladno proceduri natječaja i stvar je isključivo Izraela i SAD-a. Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bi bilo dezavuiranje samog natječaja", komentirao je sredinom prosinca situaciju premijer Andrej Plenković.