Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amerikanci ne popuštaju

Posao i dalje u slijepoj ulici: Netanyahu i Pompeo razgovarali o prodaji izraelskih F-16 Hrvatskoj

Izraelski F-16 Barak (Foto: MORH) - 1
Izraelski F-16 Barak (Foto: MORH) - 1 MORH
Aktualno Galerija +0 Izraelski F-16 Barak (Foto: MORH) - 1 Galerija 1/1 >>
Naime, SAD inzistira da Izrael Hrvatskoj može prodati samo F-16 u izvornom stanju i bez izraelske nadogradnje, što je Hrvatskoj neprihvatljivo.

Američki državni tajnik Mike Pompeo i izraelski premijer Benjamin Netanyahu tijekom sastanka u Brazilu nisu uspjeli postići dogovor o prodaji izraelskih borbenih zrakoplova Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Napad na Izrael Napeta situacija Iran je Americi poslao jako opasnu poruku: "Povučete li jedan potez..." Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje

Diplomatski izvor otkrio je da su Pompeo i Netanyahu zaista razgovarali o poslu o prodaji zrakoplova, no nisu pronašli rješenje, piše portal Axios.

Naime, SAD inzistira da Izrael Hrvatskoj može prodati samo F-16 u izvornom stanju i bez izraelske nadogradnje, što je Hrvatskoj neprihvatljivo.

"Ova situacija s aspekta Vlade RH nije opterećujuća. Mi smo poslali posebna izaslanstva u Izrael i u SAD prije sklapanja dogovora. Teret dobivanja suglasnosti od SAD-a preuzela je izraelska strana. Hrvatska je sve napravila u dobroj vjeri, sukladno proceduri natječaja i stvar je isključivo Izraela i SAD-a. Modifikacije onoga što je odabrano na natječaju ne može biti. Ili ćemo kupiti zrakoplove kakvi su ponuđeni ili će se natječaj poništiti. Sve drugo bi bilo dezavuiranje samog natječaja", komentirao je sredinom prosinca situaciju premijer Andrej Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene