Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povjerenik za proširenje Olli Rehn ne namjerava u sadašnjim okolnostima sazivati novi krug razgovora s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, nakon što na jučerašnjem sastanku nije postignut napredak u rješavanju graničnog pitanja i deblokiranju hrvatskih pristupnih pregovora, izjavila je u petak glasnogovornica Krisztina Nagy.


'Povjerenik Rehn misli da u sadašnjim okolnostima ne bi bilo korisno sazvati novi sastanak', odgovorila je Rehnova glasnogovornica Nagy na pitanje namjerava li povjerenik u dogledno vrijeme sazvati novi sastanak. Nagy je ponovila da je u dosadašnjim razgovorima uz pomoć Europske komisije, koji se vode od siječnja, postignut dobar napredak i da je preostalo riješiti još samo ograničeni broj određenih pitanja.

Europska komisija je u četvrtak nakon završetka sastanka u priopćenju istaknula da je hrvatsko-slovenski spor bilateralni problem. Slovenska strana je nakon sastanka pokušala prebaciti krivnju na Hrvatsku. Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar optužio je Hrvatsku da je istupila iz procesa koje vodi povjerenik Rehn jer nije prihvatila posljednji njegov prijedlog za rješenje graničnog prijepora. Tu je tvrdnju kategorički demantirao hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Rehnov prijedlog dat će odgovor o legitimnosti EU' Slika nije dostupna 'Ozbiljno shvaćamo Rehnovu inicijativu'

'Hrvatska strana je odbila posljednji prijedlog povjerenika Rehna o načinu rješavanja graničnog pitanja i istupila je iz procesa koji vodi Rehn uz potporu predsjedničke trojke EU-a', izjavio je Žbogar nakon završetka trilateralnog sastanka s Rehnom i hrvatskim ministrom Jandrokovićem. 'Nije točno da se Hrvatska povlači', rekao je Jandroković nakon što je bio upoznat sa Žbogarovom izjavom. (Hina)