Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravstva Neven Ljubičić izjavio je danas kako ne postoji opasnost daljnjeg širenja i nema razloga za zabrinutost zbog slučaja troje radnika oboljelih od tuberkuloze u kutinskoj tvrtki Selk.


Nakon tisuću obavljenih rendgenskih snimki pluća utvrđeno je da nema novih oboljelih i ne postoji opasnost za daljnje širenje bolesti, kazao je Ljubičić u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade.

Vezani članci Noćni klubovi u vremenu koronakrize - 1 Lakomislena mladež širi zarazu, a vlasti im poručuju: "U krematoriju je puno više vruće nego pod maskom" Testiranje na koronavirus Novo žarište: Više od 650 radnika u njemačkoj tvornici zaraženo koronavirusom, grad čeka karantena

Poručio je također da su te rendgenske snimke pokazale da nema razloga za zabrinutost.

Ljubičić napominje kako je kutinski Selk prošle godine primio 1700 novih radnika, te kako uvijek postoji mogućnost da je netko među njima bio zaražen.

No, ističe također kako je tvrtka reagirala kako treba i mora, te je to odmah prijavila, a odmah su izišle na teren i epidemiloške službe koje su odgovarajuće reagirale.

U kutinskom Selku sredinom svibnja ove godine kod jedne oboljele radnice kutinske tvornice dijagnosticirana je turbekuloza, a testiranjem skupine od 35 radnika koji su imali najviše kontakata s oboljelom otkrivena su još dva slučaja tuberkuloze.

U međuvremenu je obavljeno više stotina rendgenskih snimanja pluća, ali nije otkriven ni jedan novi slučaj.

Ministar zdravstva u izjavi novinarima istaknuo je i da se neplaćanje veledrogerijama popelo na 270 dana, zato što Državna riznica novac dostavlja samo jednom mjesečno, ali da će se onog trenutka kada sredstva sjednu na račun HZZO taj rok skratiti, odnosno ponovno pasti na 250 dana.

Ministar Ljubičić pritom dodaje kako bi i on volio da su rokovi
plaćanja kraći.