Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješenja aneksom ugovora

Nema dogovora ni sa sindikatima državnih službi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon sindikata javnih službi s Vladom su za stol sjeli sindikati državnih službi. Na današnjem sastanku nije postignut dogovor oko kolektivnog ugovora.

Božićnice i regresi za ovu i iduću godinu riješit će se potpisivanjem aneksa novom Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službenike koji bi trebao vrijediti četiri godine.

Pročitajte i ovo Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati" Slika nije dostupna Rok za arbitražu istječe danas Hoće li buntovni sindikati danas popustiti?

Pregovarački odbori Vlade i sedam sindikata u današnjoj su rundi pregovora o KU-u za 60.000 državnih službenika, koji istječe krajem srpnja, dogovorili da bi privremena neisplata jednokratnih naknada kao što su regres u idućoj i božićnica u 2012. i 2013. godini trebala biti regulirana aneksom, dok bi pitanje jubilarnih nagrada i smanjenja dnevnica, o čemu će se još pregovarati, trebalo biti riješeno u samom KU-u.

Što se tiče naknade za prijevoz, osnovana je radna skupina koja bi trebala izraditi prijedlog o kojem će se raspravljati na idućem sastanku u Banskim dvorima, koji je zakazan za ponedjeljak, 23. srpnja.

Za odricanje od većeg dijela materijalnih prava tijekom idućih godinu i pol dana Vlada zaposlenima u državnim službama nudi očuvanje plaća i radnih mjesta, a pristala je i na sindikalni zahtjev da se novi KU sklopi na četiri godine, iako je prvotno predlagala da vrijedi samo godinu dana.

Glavni Vladini pregovarači, potpredsjednik Vlade Neven Mimica i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izrazili su nakon sastanka zadovoljstvo i optimizam zbog konstruktivne atmosfere, razumijevanja i odgovornosti, a u Vladi neslužbeno očekuju da bi novi KU za državne službenike mogao biti potpisan do kraja idućeg tjedna.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša rekao je kako će sindikalni pregovarači kroz pregovore s Vladom doći do "platforme koju moraju ponuditi svojim tijelima na usvajanje". On nije isključio ni mogućnost da neki od sindikata prijedlog KU-a stavi na referendum među članstvom, istaknuvši kako će svaki sindikat autonomno odlučiti je li mu novi KU prihvatljiv.

Naglasio je da su se sindikalni pregovarači složili s privremenim, a ne trajnim ukidanjem isplate regresa i božićnice, a o povratu tih prava razgovaralo bi se kada se stvore uvjeti za to, odnosno kada Hrvatska izađe iz krize.

Vlada je državnim službenicima predložila više-manje isto što i sindikatima javnih službi - odricanje od dvaju božićnica i jednog regresa, te jubilarnih nagrada osim za službenike s više od 35 godina staža. Također predlaže smanjenje dnevnice sa 170 na 150 kuna i naknada za prijevoz koje bi se ubuduće plaćale onima koji imaju opravdane troškove prijevoza.

Sljedeći sastanak zakazan je za ponedjeljak.

Mnogo burnije na konferenciji za novinare Matice sindikata. Najvjerojatnije neće pristati na arbitražu koju predlaže Vlada jer za to nema pravne osnove. Obrušili su se na Vladu.

>> Odbijaju i arbitražu: 'Mrsić želi odmazdu, ali to neće proći!'

'Ako odmazda uslijedi mi ćemo biti opet zajedno, jedinstveni i čvrsti i ako je išta vrijedno u ovoj državi, barem na sindikalnoj sceni su ova 4 čvrsta, čvrsto povezana sindikata', izjavio je Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

'Sjećate se odmazda kada su Nijemci zbog jednog ubijenog Nijemca ubili 100 seljana. To je odmazda i to ova Vlada želi učiniti', ogorčen je bio Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene