Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEZADOVOLJNI SU

Sindikati javnih službi: "Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvršna tijela svih 11 sindikata javnih službi odbacila su ponudu Vlade kojom u 2022. nudi povećanje osnovice za plaće u javnim službama od dva posto od 1. travnja, traže četiri posto, te su sindikatima dali 'zeleno svjetlo' za štrajk.

"Pokretanje konkretnih industrijskih akcija ovisit će o ishodu idućeg sastanka pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi koji bi se trebao održati idući tjedan", istaknula je u priopćenju u nedjelju u ime Pregovaračkog odbora sindikata javnih službi glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić.

Navela je da su to jednoglasno odlučili članovi pregovaračkog odbora za sklapanje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama nakon privremenog prekida pregovora između sindikata javnih službi i Vlade te nakon što su sindikati pristupili konzultacijama na svojim tijelima i u članstvu o vladinoj ponudi.

"S obzirom da zadnji podaci o inflaciji govore o 6,3 posto rasta cijena na godišnjoj razini, sindikati javnih službi i dalje inzistiraju na povećanju osnovice od četiri posto od 1. travnja i nastavku pregovora krajem svibnja o povećanju osnovice u drugom dijelu godine, ovisno o kretanju inflacije, kretanju drugih plaća u zemlji i gospodarskom stanju", poručili su.

Ističu kako im je također potpuno neprihvatljiv prijedlog Vlade oko naknade troškova prijevoza jer bi ti troškovi u neshvatljivoj mjeri padali na teret samih zaposlenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nezadovoljni Nakon 12 sastanaka sindikata s Vladom rješenja nema na vidiku: "Mogući su i štrajkovi"

Pročitajte i ovo Vilim Ribić Za državne i javne službe Sindikati s Vladom nastavljaju pregovore oko kolektivnih ugovora: ''Bilo je povišenih tenzija, ali će razmotriti naše zahtjeve''

"Neshvatljivo je da Vlada, unatoč rastu troškova života, unatoč podataka o rastu proizvodnje, unatoč tome što se proračun puni iznad očekivanja i da novca ima, odlučuje smanjiti realne plaće ljudima i to onim radnicima koji su nosili najteži teret spašavanja građana, održavanja društva i države u vrijeme pandemije. Takav pristup, društveno autističan, izaziva zgražanje svih radnika i njihovih obitelji", ističu sindikati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene