Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

POSLJEDICE ENERGETSKE KRIZE

Neki zatvaraju sportske objekte, Zagreb ide drugim putem: Poskupjet će ulaznice za bazene i klizališta, pogledajte kada i koje su nove cijene

Ilustracija
Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +0 Ilustracija Galerija 1/2 >>
Kako doskočiti potencijalnoj nestašici energije ove zime, jedno je od ključnih pitanja za mnoge, a odgovori su različiti. Neki gradovi odlučili su čak i zatvarati pojedine sportske objekte, a mnogi se bore s velikim troškovima i traže dodatne uštede. U Zagrebu zatvaranja neće biti, ali vrlo skoro će poskupjeti ulaznice za bazene i klizališta, doznaje DNEVNIK.hr i donosi nove cijene.

Ušteda energije bila je važno pitanje i puno prije energetske krize izazvane ratom u Ukrajini, no sada su mnoge države krenule putem koji bi ranije bio možda i potpuno nezamisliv ili okarakteriziran ''zelenim ludilom'' nauštrb komocije modernog života.

U svemu tome, neke mjere štednje su više ili manje pametno osmišljene i dugoročno održive, a neke i dalje izostaju poput, za početak, stvarnog razumijevanja društvenih odnosa u kojima su klimatske promjene nastale. Pogotovo s obzirom na to da klimatska kriza, najveća kriza s kojom se čovječanstvo ikada suočilo, neće prestati ni kad jednom završi rat u bližem ili daljem susjedstvu.

U međuvremenu, redaju se različite smjernice koje bi građanima i gospodarstvu trebale pomoći da izgura zimu koja je pred vratima. Pored gašenja ili barem mudrije upotrebe perilica, štednjaka, svjetla na zgradama i u trgovinama, sporije vožnje, korištenja stepenica umjesto dizala i bicikla umjesto automobila … između ostalog, neke su zemlje odlučile štedjeti energiju i u sportskim objektima.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Bazeni u privatnom vlasništvu u Njemačkoj, primjerice, više se ne smiju grijati strujom ili plinom osim ako je to ''hitno potrebno za terapijsku upotrebu ili da bi se izbjegla oštećenja na tehnologiji bazena''. U javnim bazenima snižene su temperature. Hanover je još krajem srpnja, podsjeća Guardian, isključio toplu vodu za pranje ruku ili umivanje u tuševima bazena te sportskim dvoranama i teretanama.

U Francuskoj sportski kompleksi moraju smanjiti grijanje za dva stupnja, a temperaturu vode u javnim bazenima za tri stupnja. Ponegdje su krenula i zatvaranja bazena. Tvrtka Vert Marine koja upravlja bazenima i sportskim objektima privremeno je odlučila zatvoriti nekoliko desetaka javnih bazena zbog visokih računa za grijanje. Računi su im porasli s 15 milijuna eura na 100 milijuna eura, između 600 i 2000 radnika bit će djelomično nezaposleno, a Thierry Chaix, predsjednik uprave Vert Marinea, kazao je još prije nekoliko tjedana za franceinfo: "Naše poslovanje više nije održivo''.

Kakvi su planovi u Zagrebu, provjerili smo u Ustanovi Upravljanje sportskim objektima, a oni su nam rekli da razmatraju različite opcije: ''Međutim, prije svega, očekujemo izdavanje određenih smjernica, preporuka i modela potpore koji će se primjenjivati na nacionalnoj razini, a temeljem kojih će se donositi i implementirati odluke na razini Grada Zagreba''.

Uskoro nove cijene ulaznica za bazene i klizališta u Zagrebu

Dobra je vijest da, barem ne u ovom trenutku, ne razmatraju zatvaranje bazena ili drugih objekata kojima Ustanova upravlja. No, promjena će biti – poskupjet će ulaznice za bazene i klizališta, najavili su za DNEVNIK.hr.

Napominju da ulaznice za sportske objekte i prije poskupljenja energenata, usluga i materijala nisu bile u skladu s troškovima održavanja i upravljanja, prvenstveno bazena i klizališta: ''Cijene ulaznica za bazene u Zagrebu, primjerice, u odnosu na cijene ulaznica u drugim gradovima u Hrvatskoj bile su znatno jeftinije, naročito ako se u obzir uzme činjenica da boravak korisnika na bazenima Ustanove Upravljanje sportskim objektima nije vremenski ograničen, dok u većini drugih gradova ulaznica vrijedi jedan ili dva sata''.

Stoga s 1. studenim 2022. na snagu stupaju izmjene Cjenika usluga koje uključuju povećanje cijena ulaznica za bazene i klizališta, najavili su za DNEVNIK.hr i istaknuli da su pri određivanju novih cijena ''posebnu pažnju posvetili socijalnoj osjetljivosti, slijedom čega su cijene ulaznica za djecu, umirovljenike i osobe s invaliditetom, a uz njih i sve mjesečne i godišnje ulaznice povećane u minimalnom iznosu''.

Nove cijene ulaznica za gradske bazene

Cijena dnevne ulaznice na bazen za odrasle, koja je dosad iznosila 20 kuna (2,65 EUR), nakon povećanja iznosit će 30,14 kuna (4,00 EUR).

Dnevna ulaznica za djecu, umirovljenike i osobe s invaliditetom trenutno je 10 kuna (1,33 EUR), a od 1. studenog iznosit će 11,30 kuna (1,50 EUR).

Dnevna obiteljska ulaznica bit će s postojećih 60 kuna (7,96 EUR) povećana na 75,35 kuna (10,00 EUR).

Mjesečna ulaznica za odrasle s trenutnih 260 kuna (34,51 EUR) povećat će se na 301,38 kuna (40 EUR).

Mjesečna ulaznica za djecu, umirovljenike i osobe s invaliditetom s trenutnih 160 kuna (21,24 EUR) bit će povećana na 165,77 kuna (22,00 EUR).

No, uvjeti boravka na bazenu se ne mijenjaju pa će korisnici s kupljenom ulaznicom na bazenu i dalje moći boraviti cijeli dan.

Pročitajte i ovo Ilustracija smanjenje potrošnje Kako uštedjeti na računima za struju ove zime? HEP ima savjete za građane

Pročitajte i ovo Tea Žakula borba s režijama Kako se ljeti hladiti, zimi grijati, a ne bankrotirati? Stručnjakinja otkriva najjeftiniji način: "Ljudi misle da to ne znači puno, ali znači"

Nove cijene ulaznica za gradska klizališta

Cijena ulaznice za gradska klizališta bit će radnim danom te vikendom i blagdanom: 

  • u prijepodnevnim terminima povećana s 15 kuna (1,99 eura) na 22,60 kuna (3,00 eura)
  • u poslijepodnevnim terminima vikendom i blagdanom s 20 kuna (2,65 eura) na 30,14 kuna (4,00 eura)

Uz to, mijenja se i cijena posudbe klizaljki:

  • radnim danom te vikendom i blagdanom prijepodne cijena posudbe klizaljki iznosit će 22,60 kuna (3,00 eura)
  • vikendom i blagdanom u poslijepodnevnim terminima iznosit će 30,14 kuna (4,00 eura) 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene