Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenija opet mijenja retoriku

'Neće biti referenduma za NATO, ali ostaje mogućnost referenduma za EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u Bruxellesu da je zadovoljan što inicijatori referenduma o ulasku Hrvatske u NATO savez neće prikupiti potrebnih 40.000 potpisa koji bi inače obvezali parlament da takav referendum i raspiše.

'Tako možemo očekivati da će ustavno pravo na prikupljanje potpisa biti sačuvano, a istodobno ih neće biti dovoljno da dođe do referenduma. Tako će ratifikacija hrvatskog pristupnnog protokola za koju su se odlučile tri četvrtine zastupnika u parlamentu stupiti na snagu, a Hrvatska će biti pozvana na summit NATO saveza u Strasbourgu i Kehlu', rekao je u nedjelju Pahor, kako su prenijeli slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Rusko - finska granica Smirivanje tenzija Europska država će otvoriti granicu s Rusijom: Objavili i razlog

>> Pahor predložio odgodu za RH

>> Sanader: Slovenija mora ukinuti blokadu

Slovenski je premijer rekao da je tu situaciju vezanu uz hrvatsko članstvo u NATO-u objasnio svim svojim sugovornicima s kojima se u Bruxellesu sastao na summitu EU-a.

Pahor je izjavio da je sa sugovornicima razgovarao i o zastoju u hrvatskim pristupnim pregovorima s EU-om, upozorivši ih da je referendum koji je iniciran u Sloveniji u povodu hrvatskog učlanjenja u NATO, moguć i u slučaju ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, za koju će prethodno biti potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Slovenija je, kako je poznato, blokirala hrvatske pregovore s EU-om tvrdeći da Hrvatska pokušava 'prejudicirati granicu' sa Slovenijom, a to tumačenje je Hrvatska višekratno odbacila, uz stajalište da je spremna dati izjavu da nijedan dokument poslan Europskoj komisiji tijekom pregovora ne prejudicira granicu. Slovenija ta jamstva nije prihvatila i tvrdi da bi Hrvatska sve navodne dokumente kojima se granica prejudicira morala povući.ž

Pahor odbacuje kritike na račun svoje politike prema Hrvatskoj

Slovenski premijer Borut Pahor odbacio je tvrdnju da je svojom politikom prema Hrvatskoj narušio stečeni ugled Slovenije u međunarodnoj zajednici te da je zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora rješenje graničnog pitanja 'dalje nego ikad'.

Na te tvrdnje bivšeg premijera Janeza Janše koji vodi najjaču oporbenu stranku u sadašnjem sazivu parlamenta, Pahor je povodom prvih sto dana svoje vlade za komercijalnu televiziju POP-TV rekao da je prijašnja Janšina vlada desnog centra prva blokirala nastavak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om zbog neriješenih graničnih pitanja i da je tu situaciju naslijedio.

'Do blokade hrvatskih pristupnih pregovora došlo je u mandatu Janšine vlade. Odmah na početku mandata moje vlade pokušali smo za tu situaciju naći diplomatsko rješenje, a kada ono nije pronađeno, blokada je nastavljena', rekao je Pahor.

Slovenija posredništvo shvaća kao proces

Pahor je odbacio i Janšine navode da je dodatno radikalizirao situaciju kad je osobno razgovarao s marginalnom Strankom slovenskog naroda i drugim 'nacionalističkim' skupinama, pozivajući ih da odustanu od prikupljanja potpisa u potporu referendumu kojim bi se onemogućio ulazak Hrvatske u NATO savez.

Pahor je objasnio da se s oporbom dogovara i pokušava doći do rješenja konsenzusom u onim situacijama kad je to u 'nacionalnom interesu' i kad za rješenja treba postići dvotrećinsku većinu glasova u parlamentu. 'Dogovori u vezi s Hrvatskom najbolja su ilustracija da je takva politika potrebna', izjavio je Pahor, najavljujući da će u utorak s predsjednicima svih parlamentarnih stranaka razgovarati o 'modalitetima' očekivanog posredništva Europske komisije u graničnom sporu s Hrvatskom.

Pahor je rekao da Slovenija to posredništvo shvaća kao proces u kojemu se može postići konačno rješenje za međudržavnu granicu, ali isto tako i za nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om. 'Naša je vlada već dala načelnu suglasnost za posredništvo, vjerujemo da će neku odluku donijeti i hrvatska vlada. Kad ne bi prihvatila posredništvo, Hrvatska bi u pogledu graničnog pitanja bila dovedena u kut', rekao je Pahor. 'Ako i Hrvatska pristane načelno na medijaciju, onda ostaje dovoljno vremena za razgovore o 'modalitetima medijacije' uz dijalog obiju strana i Europske komisije', rekao je Pahor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene