Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Matica umirovljenika poručila Vladi

Ne zamrzavajte usklađivanje mirovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Matica umirovljenika Hrvatske pozvala je danas Vladu i Hrvatski sabor da ne zamrzavaju usklađivanje mirovina jer se time, kako tvrde, umirovljenicima i najsiromašnijima smanjuju primanja i na njih dodatno prebacuje teret krize.

Iz Matice umirovljenika predlažu Vladi da još jednom, prije sutrašnjeg glasovanja u Saboru, razmotri i preostale izvore za rebalans državnog proračuna i da ne opterećuje umirovljenike novim davanjima. U predloženom Zakonu o posebnom porezu na plaće i mirovine, uz dodatno oporezivanje, određuje se i obustava usklađivanja mirovina koja je regulirana Zakonom o mirovinskom osiguranju. Iz Matice upozoravaju da postoji pravna osnova po kojoj se može dovesti u pitanje ustavnost tog zakona jer se njime, kako tvrde, derogira pravo umirovljenika stečeno Zakonom o mirovinskom osiguranju.

Pročitajte i ovo 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju Marin Piletić usklađivanje mirovina Ministru je čudna peticija Sindikata umirovljenika kojom traže veće mirovine: "Već idemo u izmjene Zakona..."

'Stoga, u suradnji s umirovljeničkim udrugama i Sindikatom umirovljenika, namjeravamo pokrenuti pitanje ustavnosti novog zakona o posebnom porezu na mirovine', stoji u priopćenju Matice u kojoj tvrde da su svakodnevno izloženi pritiscima i pozivima ogorčenih umirovljenika koji na to upozoravaju.

Novi udar na mirovine?

Budući da se, po postojećem zakonu, mirovine usklađuju s rastom plaća i potrošačkih cijena, Matica zahtijeva da se taj zakon primjenjuje i iduće godine jer bi se, smatraju, mogao dogoditi novi udar na mirovine, naročito zbog povećanog rasta cijena.

>> Matica umirovljenika traži Šukerovu ostavku

'Umirovljenici nisu uzrok nastajanja krize, ali su već godinama previše opterećeni i, zbog preniskih mirovina, dovedeni na razinu siromaštva. Problemi u zemlji se ne mogu riješiti smanjenjem plaća i mirovina, nego se moraju kresati troškovi države, uz ostalo reformom uprave i smanjenjem broja općina, gradova i županija, ali i raznih državnih ureda, zavoda i drugih institucija koje enormno koštaju, a ne daju mnogo koristi", kažu u Matici. Predlažu oporezivanje kapitala i uklanjanje sive ekonomije te ističu važnost bolje državne kontrole financijskog poslovanja javnih poduzeća, obračuna s korupcijom i kriminalom te otvaranja mogućnosti za veću proizvodnju, zapošljavanje i izvoz. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene