Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HUS šokiran ministrom

Matica umirovljenika traži Šukerovu ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Središnji odbor Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) počeo je jutros sjednicu sa samo jednom točkom dnevnog reda - ostanak ili odlazak iz vladajuće koalicije.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja sinoć je najavio da će umirovljenici izaći iz koalicije budući da, kako je rekao, nije poštivan dogovor o načinu obračuna poreza od tri posto koji je vlada dogovorila s koalicijskim i socijalnim partnerima u sklopu rebalansa državnog proračuna. Sjednica Odbora zatvorena je za javnost, a izjave se ne očekuju prije 11,30 sati.

Pročitajte i ovo Ilustracija objavio HZMO Dio umirovljenika trlja ruke: Počinje isplata dodatka, objavljeno kada Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu"

>> Vlada nam je lagala oko oporezivanja mirovina

Matica umirovljenika traži ostavku ministra Šukera

Matica umirovljenika Hrvatske danas je priopćila da odlučno odbija naknadno tumačenje Vlade o načinu izračuna novog poreza od tri posto na plaće i mirovine jer su, kako tvrde, u pregovorima s Vladom, zajedno s drugim članovima Koordinacije umirovljeničkih udruga, 'dobili jamstvo da će se porez računati samo na iznose iznad 3.000 kuna' te su zatražili ostavku ministra financija Ivana Šukera. Iz Matice umirovljenika navode kako je na primjeru mirovine od 4.000 kuna objašnjeno da će se od te sume odbiti 3.000 i porez računati samo na tisuću kuna. 'Nakon svega ministar financija Ivan Šuker podmeće u javnost novo objašnjenje koje je neistinito i neprihvatljivo', poručuju umirovljenici i navode da takvu komunikaciju, u ozbiljnim i teškim pregovorima, smatraju prevarom zbog koje su umirovljenici članovi Matice ogorčeni i traže ostavku ministra Šukera.

Ne žele niti čuti za smanjenje mirovina

Također naglašavaju da će Matica umirovljenika zato ostati kod svojih ranijih stavova, od prije pregovora, te odbijaju svaku mogućnost smanjivanja mirovina koje su, kažu, već sada na razini siromaštva. 'Mi u razgovorima nismo prihvatili prijedlog Vlade da se do kraja 2010. ne usklađuju mirovine. Zajedno s ostalim udrugama precizno smo naveli taj i druge uvjete pod kojima bi prijedloge Vlade prihvatili. Sve dok ti uvjeti ne budu ispunjeni, Vlada ne može računati da ima pristanak krovne udruge umirovljenika Hrvatske', navode iz Matica umirovljenika.

Sindikat umirovljenika Hrvatske 'šokiran' ponašanjem ministra Šukera

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) u priopćenju ističe da je šokiran neprihvatljivim i manipulativnim ponašanjem ministra financija Ivana Šukera, koji nastoji tzv. krizni porez od tri posto za umirovljenike i radnike primijeniti na puni iznos neto mirovine, odnosno plaće. 'Umjesto da se drži načelnog dogovora sa sindikatima i umirovljeničkim udrugama, ministar Šuker sramotno odustaje od načela socijalne pravde i pokušava prevariti hrvatske radnike i umirovljenike', navodi se u priopćenju iz SUH-a. Iz SUH-a napominju kako je dogovoreno da će osobni neoporezivi iznos dohotka/prihoda iznositi 3000 kuna, kako bi se zaštitilo najugroženije kategorije umirovljenika i radnika pa bi se 3 posto 'kriznog' poreza oporezivalo samo razliku primanja iznad tog iznosa.

Spremni razgovarati o svom doprinosu izlaska iz krize

'Nelogično je i neshvatljivo da ministar nastoji prikazati kako je dogovoreno oporezivanje cijeloga iznosa neto mirovina svih umirovljenika i plaća svih radnika koji dobivaju više od 3000 kuna. Time bi se, primjerice, umirovljeniku s 3010 kuna mirovine oduzelo 90.3 kune, te bi on pao ispod 3000 kuna, na 2919.70 kuna. Bi li takvim umirovljenicima ministar Šuker nekim novim zakonom nadomjestio bespravno oduzeti dio', pitaju iz SUH-a. Ocjenjuju kako je 'nebulozno' očekivati da umirovljenici, kao najveća i najugroženija skupina u Hrvatskoj, ponesu teret izlaska iz ekonomske recesije, no  spremni su razgovarati o mogućnostima svoga doprinosa izlasku iz ekonomske krize iako su posljednjih 20 godina korišteni kao socijalni amortizer i jamac socijalnoga mira čime su njihove mirovine dovedene na ispod 40 posto prosječne neto plaće, dok je minimalni europski standard - 60 posto prosječne plaće. Iz SUH-a ocjenjuju da se ministar Šuker ne ponaša kao predstavnik demokratske vlade u demokratskoj državi, već panično pokušava poniziti, prevariti i uvrijediti umirovljenike i radnike i njihove predstavnike prikazati neodgovornima i dementnima. (Hina)

Treba li HSU napustiti koaliciju?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene