Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za obnovu nasipa na lijevoj obali Mure neće biti potrebno otkupljivati zemljište uz nasip u hrvatskim katastarskim općinama, izvijestio je danas glasnogovornik Ministarstva


poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mladen Pavić.

Vezani članci U potresu oštećen savski nasip u Palanjku kod Siska Raste strah od poplava u Banovini: Nasip u Galdovu puknuo, proglašene izvanredne mjere obrane Slika nije dostupna Nastavljeni radovi na murskom nasipu

Najavio je da se početkom tjedna očekuje nastavak rada zajedničkog hrvatsko-slovenskog povjerenstva, a koji je u petak bio prekinut nakon što je slovenska strana zatražila da Hrvatske vode ne otkupljuju zemljište za uređenje nasipa do konačnog rješenja granica, odnosno razgraničenja na tom dijelu.

Glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić danas je izjavio kako se, nakon uvida u dokumentaciju i prema tehničkom rješenju koje je dostavila hrvatska strana, nasip može obnavljati u okviru postojećih dimenzija trupa nasipa.

To je u skladu s izvedbeno-tehničkom dokumentacijom, a utvrđeno dogovorom o obnovi nasipa na lijevoj obali rijeke Mure od 14. rujna ove godine, kojega su potpisali i slovenski i hrvatski predsjednici stalnog povjerenstva, dodao je Pavić.

To znači, objasnio je, da u hrvatskim katastarskim općinama ne će biti potrebe otkupljivati zemljište uz nasip.

Pavić je istaknuo da će Hrvatska poštivati pravo vlasništva, a i riješit će pitanje eventualnih šteta koje bi mogle nastati pri izvedbi radova na parcelama.

Inače, na pregovorima u Stubičkim Toplicama u četvrtak je
hrvatsko-slovenska podkomisija dogovorila o svim pojedinostima zajedničkog uređenja nasipa i očekivalo se da će u petak taj dogovor potvrditi zajedničko povjerenstvo. Međutim, slovenski je dio povjerenstva zatražio da Hrvatske vode ne otkupljuju zemljište za uređenje nasipa do konačnog rješenja granica, odnosno razgraničenja na tom dijelu.

Tada je Pavić izjavio da su pitanje otkupa zemljišta već bile
uskladile hrvatska i slovenska vlada. Dogovoreno je da će uređenje ondje gdje ide po hrvatskom teritoriju obavljati Hrvatske vode, a na slovenskom teritoriju slovenska agencija za okoliš.