Mobitel u vožnji
Mobitel u vožnji Foto: Getty

Koliko ste puta, za vrijeme vožnje, posegnuli za svojim mobilnim uređajem, kako biste se javili na poziv ili odgovorili na SMS? Upotreba mobitela za vrijeme vožnje predstavlja veliki sigurnosni problem, posebice u cestovnom prometu.


Iako se zna da su alkohol i velika brzina među glavnim uzročnicima, nesreće uzrokovane korištenjem mobitela u prometu su sve češće. Točan broj prometnih nesreća, uzrokovanim uporabom mobilnih uređaja, policija još uvijek ne zna. 

Vezani članci Dalibor Čolak i Marin Opačak U teškoj prometnoj nesreći u gorućem automobilu poginula studentica (20): Čak 11 godina kasnije izrečena nepravomoćna presuda Fail Namjerno ili slučajno? Motociklist pretjecao između automobila pa završio na podu

Kako raste popularnost smartphonea, tako raste i njihova upotreba u prometu, te je u 2017. 2% više u odnosu na 2016. navodi MUP.  

Mobilni telefon je najčešći i najopasniji ometač u prometu, a njegova uporaba je jednako kobna za vozače, bicikliste pa čak i pješake.

Istraživanja, objavljena na web stranici ZIMO, pokazuju kako je mobitel četvrti ubojica na cesti, a ono provedeno u Hrvatskoj pokazalo je kako 91% vozača, 30% biciklista i 50% pješaka koristi mobitel u prometu.

Riječ je o prvom istraživanju na tu temu u Hrvatskoj, koje je provedeno u prošle godine, a ispitano je 1000 sudionika prometa iz 21 županije, kako navode iz Inventa agencije.

Nije poznato u koliko slučajeva je korištenje mobitela bilo krivac za prometne nesreće, ali primjeri poput nesreće kod tunela Ledenik , kada je vozač za vrijeme vožnje bio na mobitelu, samo pokazuju težinu krivih odluka i manjka pozornosti.

Prisjetimo se kako je vozač tegljača, prilikom upravljanja vozila 2006. Izazvao prometnu nesreću s fatalnim posljedicama. Kada je trebao imati najvišu razinu koncentracije, on je pisao poruke na mobitelu. Ubio je četiri osobe, dvije žene i dvoje malodobne djece.

Distrakcija mobitelom ne uključuje samo vozače vozila, već je ista iznimno opasna i za pješake i bicikliste zbog čega buduće preventivne akcije treba usmjeriti na takvo ponašanje.

Vozači tijekom vožnje najčešće telefoniraju, potom koriste navigaciju, a na trećem mjestu je slanje SMS poruka.

Upravo je to uzela u obzir Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS) koja je istraživanjem pokazala kako je vjerojatnost da će doživjeti nesreću čak devet puta veća kod vozača koji telefonira dok vozi i da vozač koji je na mobitelu ima smanjenju razinu pažnje kao da je pod utjecajem alkohola od jednog promila. No, od svega navedenog najopasnije je pisanje poruka.


Oni koji tipkaju 23 puta im je veća vjerojatnost da uzrokuju prometnu nesreću. Prilikom istraživanja, jedna četvrtina, točnije 250 ispitanika, izjasnila se kako bi tu naviku promijenili.

Život je važniji od mobitela. Ne tipkaj dok voziš.Tele2