Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Snimka stravične nesreće u tunelu Ledenik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U teškoj prometnoj nesreći koja se u petak iza 12.30 sati dogodila u tunelu Ledenik četiri osobe su poginule, a sedam je ozlijeđeno nakon naleta tegljača.

Do 16 sati bio je poznat identitet dviju poginulih osoba u jučerašnjoj teškoj prometnoj nesreći na autocesti Zagreb-Split u tunelu Ledeniku.

Pročitajte i ovo Radovi na tunelu kroz Kozjak - 4 Tunel kroz Kozjak Gradi se novi ulaz u Split, ići će preko Kaštela, a građani upozoravaju: "Toliko će ljudi ginuti" Prometna nesreća u tunelu Pećine - 4 Tragedija u Rijeci Otac poginulog olimpijca: "Svi smo jako potreseni, srećom unuk je preživio"

Kako se doznaje od zadarske Policijske uprave, poginuli su Jadranka Matešić Marković (45) i njezin sin Mihael Marković (11).

Imena još dvoje poginulih u istom osobnom automobilu policija će priopćiti nakon što članovi obitelji obave identifikaciju, priopćila je ta Policijska uprava.

Tri osobe iz te prometne nesreće prevezene su na kirurški odjel zadarske Opće bolnice. Nakon liječničke pomoći majka i kći, strane državljanke, puštene su kući, a u bolnici je ostao vozač tegljača koji je bio sudionik nesreće.

U nesreći su se sudarila dva šlepera i šest osobnih automobila, od kojih je jedan vukao i prikolicu s brodom. 

Tragedija se dogodila na dionici između tunela Sv. Rok i Zadra na autocesti Zagreb - Split, 100 metara prije sjevernog izlaza iz tunela dugačkog 740 metara.

Nesreću je izazvao šleper koji je zbog neprilagođene brzine naletio na kolonu koja se kretala ispred njega. U nesreći su sudjelovala dva šlepera i šest auta, od kojih je jedan vukao prikolicu s brodom

U trenutku nesreće ograničenje brzine na autocesti bilo je 60 kilometara na sat. Kolona se kretala tom brzinom prema tunelu Sv. Rok, a u kobnom trenutku, prema procjenama, brzinom oko 100 kilometara na sat kroz tunel Ledenik, u kojem je ograničenje brzine 80 km na sat, dojurio je šleper.

Kad je primijetio kolonu, zbog neprilagođene brzine vozač nije uspio usporiti vozilo i svom silinom naletio je na osobno vozilo ispred sebe, pregazio ga i gurnuo pod šleper ispred njega.

Hitnoj pomoći je, prema riječima jednog od sudionika nesreće, trebalo čak 50 minuta da stigne na mjesto nesreće Od siline udarca taj je šleper udario u vozilo ispred sebe i izazvao domino efekt. Zasad je poznato da su u nesreći sudjelovala vozila poljskih i lihtenštajnskih registarskih tablica. Neslužbene informacije govore da je teretni prostor kobnog šlepera koji je izazvao prometnu nesreću bio prazan, što je vozaču omogućilo da na usponu prema tunelu Sv. Rok razvije neprimjerenu brzinu. Drugi šleper je imao i prikolicu.

Djelatnici službe za pomoć na autocesti prvi su stigli na mjesto nesreće gdje ih je šokirao prizor stravičnog sudara. Nisu znali kome i kako prije pomoći. Na mjesto nesreće za 20-ak minuta došla su vozila Hitne pomoći, policija, dežurni istražni sudac iz Zadra i vatrogasci koji su rezali hrpu lima kako bi oslobodili ukliještene putnike iz razbijenih automobila.
Zbog očevida promet dionicom autoceste od Maslenice do Svetog Roka bio je zaustavljen sve do 15.30 sati, kada je pušten, ali je od vijadukta Božići do tunela Sveti Rok tekao dvosmjerno sjevernim trakom jer je prometnica kroz desnu cijev tunela bila zatvorena, a promet je tekao dvosmjerno kroz lijevu tunelsku cijev. 

Od otvaranja autoceste Zagreb - Split ovo je najteža nesreća koja se dogodila na toj prometnici.

Još jedna, srećom lakša, prometna nesreća dogodila se danas posljepodne na šestom kilometru autoceste Zagreb - Rijeka kod naplatnih kućica Lučko u smjeru Karlovca. Ta nesreća prouzročila je kolone i zastoje već na prilaznim cestama, odnosno na zagrebačkoj obilaznici i Jadranskoj aveniji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene