Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveći ove godine

Ne propustite 'super Mjesec' večeras i tijekom noći na nebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od kasno popodne pa sve do 5:30 sutra ujutro, noćno nebo će krasiti ogroman, prekrasan i jarko svijetli pun Mjesec.

Svibanjski 'Super Mjesec' biti 14 posto veći i 30 posto svjetliji od svih drugih punih mjeseca u 2012. godini. Znanstveni izraz za taj fenomen je "mjesec u perigeju". Perigej je točka na putanji nekog tijela u orbiti oko Zemlje u kojoj je tijelo najbliže Zemlji.

Pročitajte i ovo Super Mjesec (Foto: AFP) U nedjelju Prvi i jedni put u 2017.: Stiže nam jedan od najfotogeničnijih prizora na nebu Slika nije dostupna O otkriću NASA-e Hrvatski astronomi: "Autori SF-a o ovome su pisali još prije 30 godina"

>> Evo kako izgleda tamna strana Mjeseca!

"Mjesec će biti najveći sredinom noći. Ako gledamo kad će biti najbliži našim krajevima, onda će to biti negdje oko 1 sat u noći na nedjelju", istaknuo je za Dnevnik.hr Ante Radonić, voditelj planetarija u Tehničkom muzeju.

>> Vaše najljepše fotografije 'super Mjeseca'

Radonić je preporučio entuzijastima i svima koji žele vidjeti Mjesec, da ga ipak ne gledaju u 1 satu u noći, već oko 5:30 sati u nedjelju ujutro, jer će tada biti na horizontu te čak i veći nego tijekom noći.

"Najbolje ga je gledati oko 5:30 sati sutra rano ujutro, prije nego što zađe", kaže Radonić. Iz razloga koji nisu potpuno razumljivi astronomima ili psiholozima, Mjesec nisko na horizontu izgleda neprirodno velik kada sije kroz drveće, zgrade i druge objekte na Zemlji.

Kako se svaki put zavrti nekakav misterij i zloguko predskazanje oko velikog punog Mjeseca, pitali smo Radonića ima li zapravo tu bilo kakve istine.

"Mjesec je najbliži Zemlji svakih mjesec dana. Dosadašnja znanstvena istraživanja su pokazala da djelovanje punog Mjeseca nije značajno za procese na Zemlji", pojasnio je. barem ne u smislu velikih, ili kataklizmičkih pojava.

"Plime i oseke će biti neznatno drugačije, no povećanog broja potresa neće biti", rekao je na kraju Radonić. Eto, ne preostaje nam ništa drugo nego, tko može i želi, uživati u još jednom velikom punom Mjesecu na nebu.

Ukoliko ste astronom amater ili entuzijast, a svoje fotografije punog Mjeseca želite podijeliti s drugima, pošaljite nam ih na moj.report@novatv.hr i mi ćemo ih objaviti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene