Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U nedjelju

Prvi i jedni put u 2017.: Stiže nam jedan od najfotogeničnijih prizora na nebu

Super Mjesec (Foto: AFP)
Super Mjesec (Foto: AFP) Foto: Afp
Na nebu će se u nedjelju pojaviti "super Mjesec".

Astronomi i znatiželjni promatrači neba u nedjelju će dobiti prilku svjedočiti prvom i jedinom "super Mjesecu" u 2017. godini.

Pročitajte i ovo Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? (Ilustracija: Guliver/Thinkstock) Prirodni proces Može li nas Sunce spasiti od globalnog zagrijavanja? Do 2050. ući će u jednu od svojih hladnih faza Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Može trajati danima Zemlju će u petak pogoditi geomagnetska oluja: Hoćemo li ostati bez mobitela, interneta, GPS-a..?

Podsjetimo, u studenom prošle godine Mjesec se našem planetu približio na najmanju udaljenost od 1948. godine. Posljedica je bio superveliki "super Mjesec". Ovu nedjelju mjesec će sjajiti 16 posto jače i bit će 7 posto veći od uobičajene veličine.

Još dva "super Mjeseca" pojavit će se u siječnju, piše CNN.

Astronomi predlažu gledanje "super Mjeseca" odmah nakon zalaska i nekoliko minuta prije sljedećeg izlaska Sunca, Ali za one koji se ne planiraju buditi ranije, mjesec će izgledati veće i svjetlije tijekom cijele noći.

Iako "super Mjesec" možda nije spektakularna pojava kao što su pomrčine Mjeseca i Sunca, ipak je dovoljno dobar razlog za izlazak iz kuće i promatranje Zemljinog prirodnog satelita. Osim toga, "super Mjesec" je i jako fotogeničan pa će sigurno i ove godine biti omiljeni motiv zaljubljenicima u fotografiju, ali i svima drugima.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene