Super Mjesec (Foto: AFP)
Super Mjesec (Foto: AFP) Foto: Afp

Na nebu će se u nedjelju pojaviti "super Mjesec".


Astronomi i znatiželjni promatrači neba u nedjelju će dobiti prilku svjedočiti prvom i jedinom "super Mjesecu" u 2017. godini.

Vezani članci Lokva vode (Zoe Sarlija/PIXSELL) Najgore je iza nas: Manje kiše i više sunca, temperature rastu iznad prosjeka Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Zemlju će u petak pogoditi geomagnetska oluja: Hoćemo li ostati bez mobitela, interneta, GPS-a..?

Podsjetimo, u studenom prošle godine Mjesec se našem planetu približio na najmanju udaljenost od 1948. godine. Posljedica je bio superveliki "super Mjesec". Ovu nedjelju mjesec će sjajiti 16 posto jače i bit će 7 posto veći od uobičajene veličine.

Još dva "super Mjeseca" pojavit će se u siječnju, piše CNN.

Astronomi predlažu gledanje "super Mjeseca" odmah nakon zalaska i nekoliko minuta prije sljedećeg izlaska Sunca, Ali za one koji se ne planiraju buditi ranije, mjesec će izgledati veće i svjetlije tijekom cijele noći.

Iako "super Mjesec" možda nije spektakularna pojava kao što su pomrčine Mjeseca i Sunca, ipak je dovoljno dobar razlog za izlazak iz kuće i promatranje Zemljinog prirodnog satelita. Osim toga, "super Mjesec" je i jako fotogeničan pa će sigurno i ove godine biti omiljeni motiv zaljubljenicima u fotografiju, ali i svima drugima.