Izlijevanje rijeke Like (Foto/Arhiva: Robert Anic/24sata)
Izlijevanje rijeke Like (Foto/Arhiva: Robert Anic/24sata)

Nastavi li sadašnjom dinamikom rasti rijeka Lika, u noći sa subote na nedjelju ili u nedjelju ujutro bit će cestovno odsječena pojedina sela, rekao je načelnik Stožera civilne zaštitne općine Perušić Mihael Kurteš.


Prema sadašnjoj dinamici porasta razine rijeke Like na Kosinjskom području, za subotu nevečer ili u nedjelju ujutro sprema se loš scenarij, piše Lika online.

Vezani članci Slika nije dostupna IZLILE SE KUPA I SAVA Dio sela u Karlovačkoj županiji odsječen Slika nije dostupna U Karlovcu više nema opasnosti od poplava

''Voda je u noći sa petka na subotu prešla preko ceste za Rudinka pa smo tamo odmah uputili jedan čamac. Nastavi li voda rasti sadašnjom dinamikom, odnosno po 5-6 centimetara u satu, bit će cestovno odsječeni Podjelar i Kosinjski Bakovac. Za taj dio već imamo spreman čamac'', rekao je Mihael Kurteš iz Stožera civilne zaštitne općine Perušić.

Problem mnogih sela u ovome kraju su staračka domaćinstva kojima su prijeko potrebni lijekovi i lječnička pomoć.

Na stranici Hrvatskih voda izvješteno je da je vodostaj za rijeku Liku u izvanrednom stanju.

Izlijevanje rijeke Like (Foto/Arhiva: Robert Anic/24sata)
Vodostaji rijeka (Screenshot: Hrvatsake vode)

HAK je izvijestio da su zbog vode na kolniku zatvorene ceste:

DC36 u Koritinji, Donjoj Kupčini i u mjestu Gradec Pokupski (obilazak Pisarovina-Selsko Brdo-DC36),
ŽC Husje-Kobilić,
ŽC5904 Korenica-Mihaljevac,
ŽC3156 Žažina-Mala Gorica (na makadamskom dijelu),
ŽC3266 Slunj-Bogovolja,
ŽC3275 Donje Jame-Stankovac,
ŽC3231 u mjestu Šibine,
most Palanjek između mjesta Palanjek i Hrastelnica,
ŽC5028 Podhum-Soboli, od skretanja za Podhum do izlaza na DC3,
ŽC5146 Rudinka-Donji Kosinj,
ŽC5162 Smiljan-Rosulje-Novo Selo,
LC37143 Grabovac-Rastovac.

Zbog vode na kolniku na županijskoj cesti ŽC1043 Obrež-Donji Dragonožec na dijelu kod kanala vozi se jednim trakom usporeno.

Ne očekuje se izlijevanje rijeka u Karlovcu i Ogulinu

Zbog obilnih kiša sastao se karlovački Gradski stožer civilne zaštite koji je zaključio da nema opasnosti od izlijevanja karlovačkih rijeka, jer su u opadanju vodostaji uzvodno, kako Dobre kod Ogulina koja se u Karlovcu ulijeva u Kupu, tako i Kupe u Kamanju.

U ime Hrvatskih voda Biljana Željeznjak rekla je da će vodostaj Kupe u Karlovcu rasti još četiri do pet sati, a onda kasnije popodne okrenuti u opadanje, jer su vodostaji uzvodno u opadanju, a ne padaju ni nove oborine.

Vodostaj Kupe u Karlovcu u podne je bio 722 centimetra, što je sedam centimetara više nego sat vremena ranije i to jesu razine za proglašenje stanja redovite obrane od poplave, ali i daleko ispod onih vodostaja koji uzrokuju izlijevanje rijeka i poplave, naglasila je Željeznjak.

(I.D. / Hina)