Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U mnogim hrvatskim županijama još uvijek se nalaze minska polja. Procjenjuje se da je na više od tisuću kvadratnih kilometara ostalo posijano čak 240 tisuća mina zaostalih iz rata.


U posljednjih deset godina zbog posljedica eksplozije mina u Hrvatskoj je stradalo 300-tinjak osoba, dok ih je 100 poginulo.
 
Prikazivanjem dokumentarnog filma "SPES za hrvatsku bez mina" nastavljena je dobrotvorna akcija za razminiranje koja je započela početkom ove godine. 

Vezani članci Pirotehničar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 "To je vrlo sklizak teren": Ukidanje Centra za razminiranje izazvalu eksploziju reakcija Cheorwon (Foto: AFP) Sjeverna i Južna Koreja počele uklanjati minska polja

Cilj joj je potaknuti cjelokupnu hrvatsku javnost, a posebno uspješne tvrtke i pojedince da se svojim donacijama uključe u čišćenje hrvatske od mina.

- Mi koji živimo u gradovima zaboravljamo na takve probleme, međutim ne treba daleko otići, dovoljno je otići do Siska, do Petrinje i vidjeti kako roditelji ne mogu pustiti djecu u dvorište bez bojazni, rekao je Slobodan Matić, direktor tvrtke SPES. 

- Evo ja sam u svom društvu sve ljude koje poznajem koji su solventni sa firmama zamolila da doniraju tisuću kuna, to nije puno, a dragocjeno je, u biti u zbroju je užasno puno, kazala je Mia Begović, koja se također priključila akciji.