Donesena je odluka o privremenom udaljenju zamjenika Glavne državne odvjetnice od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti, stoji u priopćenju Državnoodvjetničkog vijeća.


S dužnosti je udaljen Dražen Jelenić koji je u veljači 2020. morao odstupiti s pozicije glavnog državnog odvjetnika nakon što su mediji otkrili da je član masonske lože. Tada je postao zamjenik glavnog državnog odvjetnika. Njegovo udaljavanje s dužnosti zatražila je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek.

Vezani članci Marko Skejo Splitska policija izvijestit će DORH o okupljanju kod spomenika 9. bojne HOS-a Pisanje mature, ilustracija Dobili smo odgovor ravnateljice NCVVO-a o skandalu prilikom ocjenjivanja: ''Riječ je o greški sustava, što je u ovom slučaju nedvojbeno utvrđeno''

Državnoodvjetično vijeće objašnjava kako je na sjednici 13. travnja 2021., odlučilo da se zamjenika glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske privremeno udaljuje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti na tri mjeseca. 

"Državnoodvjetničko vijeće navedenu je odluku donijelo nakon razmatranja zahtjeva od 6. travnja 2021. koji je Vijeću podnijela Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske i koji se odnosi na pokretanje stegovnog postupka protiv zamjenika Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske, zbog osnovane sumnje da je počinio stegovno djelo iz članka 85. stavka 2. točke 7. Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću ponašanjem suprotnim načelima Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika kojim se nanosi šteta ugledu državnog odvjetništva, predlažući izricanje stegovne kazne razrješenja od dužnosti te zahtijevajući privremeno udaljenje dužnosnika od obavljanja dužnosti", stoji u priopćenju. 

Državnoodvjetničko vijeće je zaključilo kako je mjera privremenog udaljenja razmjerna i opravdana budući da bi daljnje obavljanje državnoodvjetničke dužnosti dovelo u pitanje uredno funkcioniranje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela.

Vijeće će, nakon razmatranja zahtjeva za pokretanje stegovnog postupka, donijeti odluku i o njoj obavijestiti javnost.