Vlada će na današnjoj sjednici i službeno razriješiti Dražena Jelenića, koji je jučer podnio ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika nakon što je u javnost izbila afera s masonima.


Premijer Andrej Plenković uvodno je zahvalio Kolindi Grabar-Kitarović na svemu što je učinila u pet godina mandata. Čestitao je Zoranu Milanoviću i izvijestio da su već postigli suglasnost o imenovanju Roberta Hranja na mjesto načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: "Svi koji prate političku situaciju vide tko je destruktivan. Ne vidim tko je uopće postavio tezu da bih ja bio kriv" Provjereno: Vlada Andreja Plenkovića - 1 "Ne dao Bog da te Plenković brani": Loše kadroviranje premijera i afere ministara doveli do okretanja leđa

Osudio je sinoćnji napad u Njemačkoj.

Potvrdio je da će Vlada pokrenuti razrješenje glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. ''On nije radio nezakonito, ali je tu pitanje integriteta. Očekivanja su postavljena vrlo visoko jer ova dužnost ne ostavlja prostor za sumnju u objektivnost i nepristranost. Povjerenje je, nažalost, bilo narušeno članstvom u jednoj organizaciji'', rekao je Plenković i ponovio da nisu imali saznanja o njegovu članstvu u toj udruzi. Zaključio je da ostavku smatra odgovornim i ispravnim činom.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Dražen Jelenić Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Dražen Jelenić zbog afere masoni dao je ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika nakon što se otkrilo da je član masonske udruge Veliki Orijent Hrvatske.

Sve je počelo kada je tjednik Nacional objavio da je Jelenić mason i da ga to uvodi u sukob interesa u slučaju priče s iznudom za koju je Nikica Gabrić, oftalmolog i predsjednik udruge Veliki Orijent Hrvatske, prijavio urednike i direktoricu tjednika 7Dnevno.

Sa zatvorenog dijela sjednice Saboru su uputili prijedlog za razrješenje glavnog državnog odvjetnika.

Povećavaju se rodiljne naknade

Vlada je u Sabor uputila izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Resorna ministrica Vesna Bedeković rekla je da se predlaže povećanje maksimalnog iznosa za drugih šest mjeseci sa 120 posto proračunske osnovice na 170 posto. Povećava se iznos sa 3991 kune na 5654 kune. Mijenja se uvjet staža osiguranja za ostvarivanje prava zaposlenog ili samozaposlenog roditelja tako da se trajanje prethodnog osiguranja smanji (umjesto 12 mjeseci neprekidno predlaže se 9 mjeseci odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine predlaže se 12 mjeseci s prekidima u posljednje dvije godine). Izmjene bi stupile na snagu 1. travnja 2020. godine.

Ministri su donijeli uredbu o Uredu predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju