Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udžbenici iz povijesti

Jovanović poslao pakete Karamarku i umirao od smijeha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U dvije bijele kutije spakirani su stari i novi udžbenici iz povijesti kako bi ih Tomislav Karamarko mogao među prvima prolistati. On, naime, tvrdi da udžbenici marginaliziraju Domovinski rat.

'Paketi za Tomislava Karamarka poslani, objavljeno je na službenom Facebook profilu ministra znanosti obrazovanja i sporta, uz fotografije dobro raspoloženog Željka Jovanovića. Ispred njega su dvije bijele kutije - na jednoj piše 'Udžbenici iz povijesti NOVI', a na drugoj 'Udžbenici iz povijesti STARI'.

Karamarko u Zadru: Vlada je uspavana, da ne kažem pokojna

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Slika nije dostupna Kritike iz Dubrovnika Karamarko raspalio po Jovanoviću

Jovanović je predsjedniku HDZ-a  poručio da je 'netočna i zlonamjerna' njegova tvrdnja da udžbenici povijesti marginaliziraju Domovinski rat.

Karamarko će udžbenike listati među prvima

'Nove udžbenike učenici i roditelji imat će priliku vidjeti tek u rujnu 2014., no s obzirom na Vaš interes za povijest smatrao sam primjerenim omogućiti Vam da budete jedna od prvih osoba koja će prelistati nove udžbenike', napisao je Jovanović u pismu Karamarku, reagirajući na njegovu izjavu s nedavnog obnoviteljskog skupa Akademske zajednice HDZ-a 'Ante Starčević'.

'Začuđujuće je, a nadasve ironično, da ste javno izrekli kako se u udžbenicima povijesti marginalizira Domovinski rat upravo na skupu koji je, nadam se, trebao poslati poruku o tome koliko su za hrvatsko društvo važna činjenično utemeljena znanstvena istraživanja i uloga znanstvenika. Naime, već površnim uvidom u udžbenike koje Vam šaljem svakome je jasno, pa i neznanstveniku, koliko je Vaša teza netočna i zlonamjerna. Prema tome, najblaže što Vam mogu poručiti jest da je neozbiljno od čelnika najveće opozicijske stranke, a uz to još i po struci profesora povijesti, davati tvrdnje koje se ni na koji način ne mogu potkrijepiti činjenicama', istaknuo je Jovanović.

U pismu se podsjeća da je planom i programom za povijest predviđeno da se Domovinski rat radi najviše četiri nastavna sata, a s obzirom na važnost teme, svi izdavači pripremili su i više od dvadesetak stranica posvećenih toj temi što je "daleko više od prosjeka broja stranica po nastavnome satu".

Obrađeni su svi ključni događaji iz Domovinskog rata

Dodaje se i da se u svim odobrenim udžbenicima izrijekom spominju i obrađuju svi ključni događaji vezani uz Domovinski rat, početak balvan-revolucije u ljeto 1990., srpska okupacija Plitvica u proljeće 1991., pogibija Josipa Jovića, osnivanje Zbora narodne garde, Brijunska deklaracija, a ovisno o izdavaču, dodani su i detalji o masakru u Borovu Naselju, Trpinjskoj cesti te o mirotvornim naporima Vlade Gotovca.

Među ostalim, svi odobreni udžbenici objašnjavaju politiku etničkog čišćenja, kako u Hrvatskoj, tako nakon 1992. godine i u BiH, prikazuju se vojne akcije koje je poduzela Hrvatska vojska s ciljem oslobađanja hrvatskoga područja, opisno i detaljnim kartografskim prikazima, od oslobođenja Miljevačkog platoa, i Maslenice, HE Peruča te Medačkog džepa do vojno-redarstvenih akcija Bljesak i Oluja, popraćene fotografijama iz Knina 5. kolovoza 1995. godine te proces mirne reintegracije prostora Podunavlja. Sva tri izdavača spominju osnivanje Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu, te ističu suđenje i oslobađajuće presude generalima Markaču i Gotovini, stoji u pismu.

Objašnjava se i da se događaji prikazuju ne samo tekstom nego i bogatim prikazom slikovnih povijesnih izvora, karata, povijesnih dokumenata, iskazima sudionika rata, a poseban naglasak stavljen je na ljudska i materijalna stradanja stanovnika Hrvatske, te pojedinačne priče prognanika.

Učenici će posjećivati Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar

Jovanović podsjeća da je pokrenut projekt posebne publikacije na temu Domovinskoga rata u zavičajnoj povijesti, u čijem stvaranju sudjeluju učitelji povijesti, te ističe da je upravo ova Vlada osnovala Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar, koji će od sljedeće školske godine posjećivati svi učenici 8. razreda kako bi dodatno bili educirani o vrijednostima Domovinskoga rata i bitke za Vukovar.

Izrazio je žaljenje što je nedavni obnoviteljski sabor Akademske zajednice HDZ-a bio "zasjenjen s dva velika propusta" - uvodnim obraćanjem "poznatoga, lažnoga člana akademske zajednice, priznatoga falsifikatora i kompilatora Milijana Brkića, koji je toliko vjerno prepisao svoj diplomski rad da je ostavio i tiskarske pogreške iz originala, a drugi Vaš površni i neistinit osvrt na prikaz Domovinskoga rata u udžbenicima povijesti".

'Nadam se da će se Akademska zajednica HDZ-a Ante Starčević javno ograditi od Milijana Brkića, promotora načela falsifikacije i kompilacije kao metode 'istraživanja', koji je svojim plagijatorskim opusom ismijao, ocrnio i pogazio sve principe akademske čestitosti, kao i da ćete Vi priznati da ste pogriješili u ocjeni zastupljenosti Domovinskoga rata u udžbenicima povijesti', poručio je ministar Karamarku. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene