Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivan Selak

Iskusni vojni pilot ne mijenja mišljenje o nabavi izraelskih aviona: "Ljudi, pa dajte, ova država, ovi piloti su zaslužili bolje!"

Ivan Selak, umirovljeni vojni pilot (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Selak, umirovljeni vojni pilot (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Odluka o novim borbenim avionima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Odluka o novim borbenim avionima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pukovnik Željko Ninić, zapovjednik 91. zrakoplovne baze (Foto: Dnevnik.hr) Pukovnik Željko Ninić, zapovjednik 91. zrakoplovne baze (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ivan Selak, umirovljeni vojni pilot (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Selak, umirovljeni vojni pilot (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Odluka o novim borbenim avionima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Za izraelske avione trebat će nam tri milijarde kuna. Raspitali smo se i kamo će Hrvatska s dosadašnjim avionima. Ne, nećemo ih pokloniti, primjerice Bosni i Hercegovini, ali neće ni u staro željezo.

U hrvatske ruke F16 će tek za dvije godine i prvo trebaju stići dva aviona. Svoj dom pronaći će u zrakoplovnoj bazi, uz MiG-ove. Treba im pripremiti krov nad glavom, a planira se i gradnja hangara.

Pročitajte i ovo Damir Krstičević, bivši ministar obrane Nevjerojatno Svećenik vjernicima rekao da glasaju po savjesti, ali za oltar pozvao Krstičevića Slika nije dostupna do daljnjeg Krstičević odgađa nabavu borbenih aviona: "Stvari su se dramatično promijenile, moramo voditi računa da preživimo"

"Hangari će ujedno biti korišteni za garaže odnosno za parkirne pozicije aviona za svakodnevno letenje, a imat će i instalaciju za održavanje aviona u prvom stupnju. Plus gradit ćemo hangar drugog stupnja i gradit će se nova zgrada simulatora i eskadrile", kaže Željko Ninić, zapovjednik 91. Zrakoplovne baze.

Pred pilotima je duga obuka

Dio će ići na trošak Izraelcima, a pred hrvatskim pilotima je duga obuka.

"To je moderan sustav, ima jako puno borbenih komponenti, veliki i široki spektar borbenih sposobnosti, ciljničkih sustava, raznoraznih misija i zadaća za koje se može koristiti", kaže Ninić.

Lovcima četvrte generacije žele čim prije zamijeniti drugu generaciju - ruske migove. Još nekoliko godina, kažu i odslužili su svoje.S legendarnom 116-icom započelo je borbeno djelovanje u akciji Oluja. Kao i dosad, čuvat će hrvatsko nebo dok ne dođu novi avioni, nakon toga odlazi u mirovinu.

Piloti se nadaju da neće završiti u starom željezu, nego biti izloženi kao simboli povijesti. A 12 novih zrakoplova, poručuje premijer, stajat će državu 50 milijuna dolara na godinu.

"Doći će na način da će u cijenu troškova u cijelosti biti uračunato sve što je potrebno da ti zrakoplovi budu na raspolaganju hrvatskim oružanim snagama, ratnom zrakoplovstvu najmanje sljedećih 25 godina", kaže premijer Andrej Plenković.

Iskusni pilot Ivan Selak uvjeren je - ti avioni su istrošeni, a i cijena održavanja mogla bi otići u nebo.

"Odluka o tipu zrakoplova je dobra odluka, ostalo je loša odluka. Avion ako je star 30 godina, ali leti tih 30 godina - onako kako Izraelci lete, ljudi, pa dajte, ova država, ovi piloti su zaslužili bolje", kaže Selak.

Krstičević najavljuje sljedeće poteze

No, odluka je pala, a ministar obrane Damir Krstičević najavljuje iduće poteze.

"Sigurno da će nam sad trebati par mjeseci da pripremimo kvalitetno ugovor s državom Izrael, a nakon toga slijedi konkretna provedba tog ugovora", kaže Krstičević.

Iz susjedne države poruka - nemamo ništa protiv, svatko brine o svojoj sigurnosti.

"Što se tiče naših komšija, kao što su Hrvati, želim im mnogo uspjeha, želim im dobro opremljenost, ništa više ne bih komentirao“, kaže srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Podršku Vladi uputio je i Hrvatski generalski zbor - time će se poručuju zadržati sposobnost nadzora i zaštite hrvatskog neba. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene