SDP i partneri potpisali su koalicijski sporazum. Narodna Koalicija, uz slogan ''Siguran Smjer'', koja uz SDP okuplja HNS, HSS i HSU, u Zaboku se obvezala na suradnju u iduće 4 godine.


Zajedničkim snagama šalju poruke o preuzimanju vlasti nakon izbora, a jasno su se odredili i prema MOSTU, HDZ-u, ali i Vladinoj kadrovskoj križaljci. Budu li je ispunjavali.

Redom su dolazili koalicijski partneri, ali i poznata lica koja će nositi koalicijske liste i biti dio vlade i vlasti ukoliko će su sastavljati Narodna Koalicija.

Potpis na koalicijski ugovor obećanje je za kadroviranje ali i zajedničke poruke kojima će se pokušati privuči birače i odgovoriti suparnicima.

'Pozivam da se nadmećemo idejama politikama u sadržaju i da zaglušujući topot negative koji je, nadam se, po zadnji puta korišten i da ćemo to arhivirati', poručio je predsjednik SDP-a, Zoran Milanović.

A kakvu Hrvatsku vide dođu li na vlast?

'Fokus rada je budućnost Hrvatske, ono što ćemo raditi je preuzeti političku odgovornost', poručio je predsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak.

'Nama treba bolja pametnija ljepša Hrvatska. Hrvatska po mjeri građana, Hrvatska u kojoj se štite slabiji i Hrvatska koja napreduje', rekao je predsjednik HSU-a, Silvano Hreljak.

'Za Hrvatsku koja će imati stabilnu vlast i neće trpjeti eksperimente', poručio je predsjednik HSS-a, Krešo Beljak.

Europski put uz gospodarstvo dio je programa koalicije.

'Pustimo ponos on dovodi do ekscesa samosvijest da smo svjesni tko smo što smo i gdje nam je mejsto u Europi. Gdje je najuređenije tamo se vraćamo, gdje nam je mjesto, ovaj puta za stvarno', poručio je Milanović.

Najavljuju vraćanje i nastavak projekata iz vremena dok su vladali.

'Vratiti kurikularnu refromu, stipendije, tehnologije, znanost, obrazovanje, ekonomiju koja donosi rezultate', poručio je Vrdoljak.

Još jednom objašnjenje koaliranja s HSS-om.

'Tu je i stranka nešto tradicionalnija od nas, nešto mekša u nastupu, recimo svojevrsni omekšivač', kazao je Milanović.

A onda je za, kako je rekao mekši nastup, prepustio odgovor vezan za Most.

"Ja za početak ne znam što je Most. Most sigurno nije treći put, Most je put HDZ-a i to je svima jasno i neka budu pošteni i to kažu prije izbora', rekao je Beljak.

Sebe uvjeravaju da su kao što kaže slogan 'Siguran put', no kampanja tek počinje pa treba uvjeriti birače kamo taj put vodi.