Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZDRAVSTVENA INSPEKCIJA

Nakon priloga u Provjerenom o šokantnom slučaju u KBC-u Rijeka oglasio se ministar Beroš: "Nije mi jasno zašto je došlo do ovakvog događaja, istražit ćemo"

Aktualno Galerija Vili Beroš o slučaju u Rijeci Vili Beroš o slučaju u Rijeci Foto: DNEVNIK.hr Zorica Zrile: Brutalna nehumanost KBC-a Rijeka - 1 Zorica Zrile: Brutalna nehumanost KBC-a Rijeka - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zorica Zrile: Brutalna nehumanost KBC-a Rijeka - 2 Zorica Zrile: Brutalna nehumanost KBC-a Rijeka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zorica Zrile: Brutalna nehumanost KBC-a Rijeka - 4 Zorica Zrile: Brutalna nehumanost KBC-a Rijeka - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Zorica Zrile: Brutalna nehumanost KBC-a Rijeka - 5 Galerija 1/7 >>
Jučerašnje Provjereno otkrilo je skandaloznu priču iz riječkog KBC-a. Reagirao je i ministar Vili Beroš i u bolnicu šalje inspekciju.

Jučerašnje Provjereno otkrilo je skandaloznu priču iz riječkog KBC-a. U šestom mjesecu, kako se činilo, uredne trudnoće, mladi par doznao je najgoru vijest.

Beba neće preživjeti zbog teške malformacije glave, a nakon dijagnoze liječnici su ih poslali kući uz usmenu uputu da čekaju termin porođaja ili da pobačaj u 22. tjednu trudnoće obave u Sloveniji, jer u Hrvatskoj to nije legalno. Što nije točno.

Sve su na kraju obavili u zagrebačkoj Petrovoj bolnici. Slučaj istražuje i inspekcija Ministarstva zdravstva, a ministar za Dnevnik Nove TV kaže da šalje inspekciju u Rijeku.

"Kako ići na porod? Kao da vam fali pola vas.... S tim osjećajem idete gore. Dok žene oko vas rađaju... Čujete plač djeteta... Vi znate da vaše dijete neće zaplakati o tome se radi", ispričala je svoju mučnu priču Zorica Zrile. 

Dogodilo se to nakon gotovo 6 mjeseci trudnoće. Sve do tada bilo je školski. Onda je dijagnosticirana anomalija nespojiva sa životom. Teška malformacija kod koje nedostaju dijelovi mozga i lubanje. Iz riječkog KBC-a šalju je kući.

"Na moje što sad mi kažu da odem u Sloveniju, tj da kontaktiram Sloveniju daju mi jasne upute koja je Klinika i koji je broj, ali ne zapisanim putem nego usmeno da to ne ostane nigdje pisani trag jer to ne smiju kao reći. Inducirani porod ili porođaj se ne može obaviti u Hrvatskoj, imate u Sloveniji, tamo je liberalnija država i tamo je to dozvoljeno nakon 22. tjedna", kaže Zorica Zrile. 

Istraga i reakcija ministra

Što nije točno. Inducirani porod i prekid trudnoće napravljen je u zagrebačkoj Petrovoj bolnici. U Sloveniji bi ih to koštalo 5 tisuća eura. A postupak se u Hrvatskoj uredno obavlja. U riječkom KBC-u pokrenuli su istragu, a uključilo se i ministarstvo zdravstva.

"U prvom redu isprika obitelji na tom događanju i zahvala liječnicima u Zagrebu koji su sukladno pravilima struke i zakonskim omogućili prekid trudnoće. Potpuno je jasno da u onim slučajevima kada je riječ o anomaliji ploda može se izvršiti prekid trudnoće iznad dobi od 10 tjedana stoga mi nije jasno zašto nije došlo do takvog redoslijeda zbivanja i u Rijeci", izjavio je ministar Vili Beroš. 

Obitelj traži odgovore, ne žele nikoga razapeti, ali ovo je slučaj za koji na prvu nitko nema objašnjenja. "U ponedjeljak će zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva utvrditi što se dolje dešavalo. Zakon i stručno postupanje je jasno, mogućnost takvog zahvata u RH postoji i to je učinjeno, ali mi nije jasno zašto je došlo do ovakvog događaja, istražit ćemo", napomenuo je ministar. 

Zorica je porod obavila prije Božića, znajući da plod koji nosi, ne može preživjeti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene