Obavijesti Video Pretražite Navigacija
afera agram

Pripuz oslobođen po svim točkama: Bandićevim suradnicima zatvorske kazne za zapošljavanja

Gotovo osam godina od uhićenja u međuvremenu preminulog Milana Bandića na zagrebačkom Županijskom sudu donesena je nepravomoćna presuda u aferi Agram. Svi su oslobođeni za pogodovanje tvrtki C.I.O.S. za dobivanje ugovora mimo natječaja za zbrinjavanje glomaznog otpada. Donesena je i oslobađajuća presuda za pogodovanja oko zemljišta. Krivi su za zapošljavanja na izmišljena radna mjesta i korištenje službenih automobila.

Za nezakonitosti koje su počinjene na štetu grada Zagreba Petar Pripuz, Željko Horvat, Ivan Tolić, Ivan Markus, Filip Čula, Miljenko Benko i ostali oslobođeni su po prvoj točki optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti.

Prva točka odnosi se na traženje prvooptuženog Petra Pripuza, u namjeri da se poslovi na zbrinjavaju otpada dodijele C.I.O.S Grupi, od gradonačelnika Milana Bandića i drugih da temeljem svojih ovlasti pogoduju da se posao dodijeli ovoj tvrtki bez javnog natječaja

Prema optužnici, okrivljenici su postupali protivno zakonom propisanoj proceduri, sve kako bi pogodovali društvima prvookrivljenog Pripuza.

Pripuz oslobođen po svim točkama

Ines Bravić, Koraljka Rožanković Uremović i Branko Mihaljević oslobađaju se optužbe po točki dva, da su pogodovali tvrtki Banham security i tražili od Milana Bandića da pogoduje u zamjeni zemljišta te tvrtke za drugo zemljište unatoč razlici u vrijednosti.

Teretilo ih se da su zamjenom zemljišta Grad Zagreb oštetili za višemilijunski iznos.

Petar Pripuz osobođen je i po točki 5., prema kojoj je Slobodan Ljubičić na traženje Pripuza tražio da se njegovu prijateljicu Tihanu Colić zaposli u gradskoj Plinari.   

Troškovi kaznenog postupka u odnosu na većinu točaka oslobađajuće presude padaju na teret proračuna

Krivi za nezakonita zapošljavanja i korištenje službenih vozila

Vidoje Bulum i Miro Laco proglašeni su krivima za pogodovanje kod zapošljavanja na traženje gradonačelnika Milana Bandića. Tereti ih se za izmjenu sistematizacije poslova i koeficijenata plaća u Plinari bez obzira na neispunjavanje uvjeta za radno mjesto te formiranja novih radnih mjesta, temeljem čega su nezakonito zaposleni, među ostalima, Robert Ljutić, Milkica Macan, Marica Zaharija i drugi.  

Ivan Tolić, Miljenko Benko i Zdenko Antunović također su proglašeni krivima za pogodovanje u zapošljavanju, ovoga puta u Holdingu, u podružnici Upravljanja sportskim objektima Grada Zagreba, za što su preko Milana Bandića i Slobodana Ljubičića tražili da se na jednaki način sačine ugovori o radu s koeficijentima plaća bez obzira na neispunjavanje uvjeta za to radno mjesto.    

Miro Laco i Zdenko Antunović krivi su i jer su se prema nalogu Milana Bandića koristili službenim automobilima Grada Zagreba, omogućili neovlaštenim osobama korištenje službenih vozila i vozača te potpisivali službene naloge, isplate dnevnica i troškove putovanja.

Kazne od sedam do 14 mjeseci

Miro Laco osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od jedne godine i dva mjeseca, a Zdenko Antunović na jedinstvenu kaznu od osam mjeseci uvjetno dvije godine. Ivan Tolić osuđen je na devet mjeseci zatvora, Miljenko Benko na osam mjeseci, a Vidoje Bulum na sedam mjeseci zatvora. 

Miro Laco dužan je Gradu Zagrebu isplatiti 15.916,96 kuna štete.  Zdenko Antunović dužan je Gradu Zagrebu uplatiti 2047,72 kune.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BAŠ KAO I BANDIĆ Tomašević izabrao Petra Pripuza za posao vrijedan 36 milijuna kuna

Milan Bandić i njegovi suradnici uhićeni su u listopadu 2014. godine, a USKOK je optužnicu protiv Bandića i njegovih suradnika i poslovnih partnera za navodne nezakonitosti na štetu Zagreba predao sudu sredinom prosinca 2015.

Na raspravi početkom ožujka 2021. postupak protiv Bandića je obustavljen budući da je zagrebački gradonačelnik preminuo 28. veljače, pa je prvooptuženi u aferi Agram postao poduzetnik i suvlasnik tvrtke C.I.O.S. Petar Pripuzkojeg tužiteljstvo tereti za neimovinsku korist.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u aferi Agram Miljenko Benko porekao Uskokove optužbe: ''Da nisam potpisao ugovor s Tolićem, nastala bi još veća šteta''

USKOK: Sve nezakonitosti uz Bandićevu suglasnost

Uz Pripuza, pred sudskim vijećem kojim predsjeda sutkinja Rahela Valentić sudi se najbližim Bandićevim suradnicima koje USKOK tereti za pogodovanje Pripuzu u dobivanju posla sa zbrinjavanjem glomaznog otpada, nezakonita zapošljavanja u gradskoj upravi, korištenje službenih vozila u privatne svrhe, isplatu dnevnica iako se radilo o privatnim putovanjima te nezakonite zamjene zemljišta.

Sve te nezakonitosti, tvrdi USKOK, odvijale su se uz Bandićevu suglasnost, a ukupna šteta Gradu Zagrebu procijenjena je na nešto više od sedam milijuna kuna

Većina optuženika, među kojima i prvooptuženi Pripuz, tvrdi da nije krivo, no dio njih se tijekom postupka ipak nagodio s USKOK-om.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BAŠ KAO I BANDIĆ Tomašević izabrao Petra Pripuza za posao vrijedan 36 milijuna kuna

Pročitajte i ovo Zagrebački tramvaji - Ilustracija - 2 Štetni bandićevi ugovori Kriminal s oglašavanjem na tramvajima: Gdje je nestala prepoznatljiva plava boja ZET-a?

U optuženičkoj piramidi nakon Pripuza našli su se nekadašnji Bandićev savjetnik Željko Horvat, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, nekadašnji direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, nekadašnja načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco.

I dok USKOK smatra da je tijekom višegodišnjeg suđenja dokazao optužbe protiv Pripuza te 15 suradnika pokojnog gradonačelnika i poslovnih partnera gradskih tvrtki, Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo istaknuo je da u ovom slučaju nema ni kaznenog djela.

Nobilo: Navodi iz optužnice nisu dokazani

Tužiteljica je kazala i da su okrivljenici postupali protivno zakonom propisanoj proceduri, sve kako bi pogodovali društvima prvookrivljenog Pripuza.

"Vidljivo je kako je Milan Bandić imao ne samo saznanja i kontrolu svih važnijih predmeta u gradskim uredima, kao što je bio ovaj sa zamjenom zemljišta s tvrtkom Bramgrad, već da je donosio i konkretne odluke kako se predmet ima riješiti", zaključila je tužiteljica.

Suprotno tužiteljstvu, odvjetnik Nobilo ustvrdio je da navodi iz optužnice nisu dokazni. U spisu ne postoji nijedan posredni ili neposredni dokaz da je Pripuz na ikoga utjecao da njegova tvrtka dobije posao. Nema dokaza ni da je Pripuz tražio da se provede hitni postupak, a legitimni javni interes bio je da se ulice što prije očiste od glomaznog otpada, kazao je Nobilo.

Zaključio je da optužnica u ovom slučaju u suštini analizira ispravnost javne nabave, što može biti eventualno prekršaj, a ne i kazneno djelo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene