Obavijesti Video Pretražite Navigacija
najkritičnije doba godine

Doktor Orešković o borbi protiv alkoholizma: "Pijenje je uniseks priča. Sad svi piju"

Aktualno Galerija prim. Anto Orešković, voditelj Odjela za alkoholizam i druge ovisnosti prim. Anto Orešković, voditelj Odjela za alkoholizam i druge ovisnosti Foto: Dnevnik Nove TV Alkohol - 1 Alkohol - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Alkohol - 2 Alkohol - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Alkohol - 3 Galerija 1/4 >>
Bi li mjesec dana bez alkohola dobro došao Hrvatima? To je istražila reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac. Javila se uživo iz Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, gdje je razgovarala s voditeljem Odjela za alkoholizam i druge ovisnosti Antom Oreškovićem.

Glavno je pitanje - kada možemo reći da imamo problem s alkoholom.

"Postoji puno definicija problema. Meni je najdraža - kad vam kaže netko prvi put, supruga ili prijatelj, da bi bilo pametno prestati piti i pita imaš li problem s alkoholom, tu već problem postoji", kaže voditelj Odjela za alkoholizam i druge ovisnosti u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan Anto Orešković.

Liječnik kaže kako iz pozicije pacijenta najčešće ne postoji svijest da imaju problem. "Najčešći indikator dolaska u bolnicu je pritisak", kaže liječnik i dodaje kako ovisnici od ovisnosti žele i sve što ona nudi, a to je i "dio ugode koja je olakšanje od trpljenja koje je u pozadini, ali je, naravno, ona lažna. Ta laž može trajati jako dugo i onda će svaki ovisnik nastojati taj period što duže imati, ali pritisak je taj koji određuje kada će doći".

Pročitajte i ovo Ilustracija Alkohol i Hrvati Pijete li alkohol? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

Na pitanje o razlici između dobnih, rodnih i klasnih skupina među ovisnicima, liječnik kaže kako nema klasnih skupina, a dobne su se skupine promijenile od 80-ih. "Krajem 80-ih bilo je sedam muškaraca na jednu ženu. Sad imamo ispod četiri. Pijenje je uniseks priča. Sad svi piju, nema više situacije da će mlada djevojka piti sok. Ona pije isto piće kao i neki dečko pored nje", rekao je Orešković.

"Radio sam u Karlovcu s jednim pacijentom koji je imao 16 godina. Sjećam se da je jedan pacijent s 23 umro u alkoholnom deliriju, najstariji od 88 još je u punom programu", navodi liječnik i dodaje kroz šalu kako na njegovu odjelu moraju gledati kalendar zbivanja u gradu, a ne meteorološki.

Pročitajte i ovo Divlja mačka na cesti - 2 Rijedak prizor U blizini Lokvi viđena je neobična divlja mačka! Mnogi su se zapitali radi li se o risu, a stručnjaci objasnili: "Vjerojatno je nečiji kućni ljubimac"

"Naša klinika pokriva područje Arene, gdje su bili ovi famozni koncerti. Tu noć kada je koncert za pet-šest tisuća ljudi, ima i naše klijentele koja će sigurno doći s hitnom pomoći k nama", zaključio je liječnik, a reporterka Barbara Štrbac poručuje: "Ne libite se tražiti pomoć ako je trebate."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene