Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tročlano predsjedanje EU-om

Najavljeno jačanje odnosa Hrvatske i Rumunjske: Plenković i Dancila najavili daljnju suradnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Andrej Plenković i njegova rumunjska kolegica Vasilica Viorica Dancila najavili su u ponedjeljak u Zagrebu jačanje suradnje u okviru tročlanog predsjedanja Europskom unijom ocijenivši da dvije zemlje dijele brojne zajedničke interese, osobito u pregovorima o višegodišnjem financijskom okviru EU-a i ulasku u šengenski prostor.

Plenković i Dancila održali su radni sastanak uoči početka dvodnevnog summita Srednjoeuropske inicijative (SEI) kojim Hrvatska zaključuje svoje jednogodišnje predsjedanje tom regionalnom inicijativom.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

"Proteklih smo dana usuglasili zajednički program triju predsjedništva Europskom unijom (...) i usuglasili prioritete za sljedećih 18 mjeseci", rekao je Plenković, podsjetivši da Rumunjska 1. siječnja preuzima šestomjesečno predsjedanje EU-om. Nakon Rumunjske predsjedanje preuzima Finska, pa Hrvatska u prvoj polovici 2020., a te tri zemlje čine trio predsjedatelja u sljedećih godinu i pol.

"Hrvatska i Rumunjska poboljšale su trgovinsku razmjenu između 2016. i 2017. skoro na 30 posto. Taj trend nastavlja se i dalje i mislim da će dosegnuti više od 375 milijuna eura u ovoj godini. Zadovoljni smo što je Hrvatsku posjetilo više od sto tisuća rumunjskih turista", komentirao je premijer Plenković.

"Želimo da i na bilateralnom i na multilateralnom planu, a osobito sada za vrijeme predsjedanja Europskom unijom, podupiremo jedni druge u ostvarenju jednog od naših najbližih neposrednih ciljeva tješnjih integracija, a to je članstvo u šengenskom prostoru", rekao je Plenković.

"Zaključili smo da su se naši bilateralni odnosi poboljšali nakon posjeta premijera Rumunjskoj. Niz ministara moje vlada i niz ministara vlade premijera Plenkovića međusobno su se susretali i dogovorili kako razvijati suradnju", kazala je Viorica Dancila, premijerka Rumunjske. 

Hrvatski je premijer također naglasio da je s Dancilom razgovarao i o "temama koje se odnose na pregovore o višegodišnjem financijskom okviru, gdje i Rumunjska i Hrvatska imaju snažan interes da se dovoljna sredstva i dalje alociraju za područja kohezijske politike, kao i na poljoprivrednu politiku".

"To je nama kao najmlađoj članici posebno važno da smanjujemo nejednakosti u razvoju u svim dijelovima Hrvatske", rekao je Plenković

"Postigli smo visoki stupanj razumijevanja i o pitanjima koja se tiču odnosa u regiji i očekujem daljnju dinamiku odnosa i na bilateralnom i na multilateralnom planu", naglasio je hrvatski premijer.

Na završetku jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom incijativom (SEI) u Zagrebu se u ponedjeljak i utorak održava summit te organizacije na kojem će o temama sigurnosti i gospodarstvu razgovarati šest premijera i drugi visoki predstavnici. Plenković će u ponedjeljak biti domaćin svečane večere za sudionike sastanka u zagrebačkom hotelu Esplanade.

SEU je osnovan 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Predsjedanje SEI-jem od Hrvatske će u Zagrebu preuzeti Italija. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene