Predsjednik Viktor Orban (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednik Viktor Orban (Foto: Dnevnik.hr)

Na završetku jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom incijativom (SEI) u Zagrebu se u ponedjeljak i utorak održava summit te organizacije na kojem će o temama sigurnosti i gospodarstvu razgovarati šest premijera i visoka razina drugih sudionika.


Hrvatski premijer Andrej Plenković bit će u ponedjeljak domaćin svečane večere za sudionike sastanka u zagrebačkom hotelu Esplanade

Vezani članci Andrej Plenković i Blaženka Divjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Sindikati o premijerovoj poruci Kujundžiću i Divjak: "Vaša je današnja izjava skandalozna. Doći ćemo na Markov trg" Andrej Plenković o Junckeru (Foto: Dnevnik.hr) "Tko me ovo gura?": Premijer još uvijek na oprezu nakon štipanja i poljupca

Summit Srednjoeuropske incijative vrhunac je diplomatskih napora Hrvatske u ovoj godini, ocijenila je u nedjelju ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

SEI je osnovan prije 30-ak godina s idejom da se pomogne zemljama regije u pristupanju Europskoj uniji i od današnjih 18 članica SEI njih su 10 članice EU-a, pet je država na putu da to postanu, a tri su članice istočnog partnerstva.

Osnovan je 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Predsjedanje SEI-jem od Hrvatske će u Zagrebu preuzeti Italija.

Boravak albanskog izaslanstva bit će iskorišten da se s tom zemljom potpiše izjava o strateškom partnerstvu, najavila je ministrica Pejčinović Burić.

U fokusu je dolazak Viktora Orbana, premijera Mađarske, države s kojom Hrvatska ima nekoliko otvorenih pitanja, među kojima je odbijanje Budimpešte da izruči predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija za kojim je Hrvatska raspisala tjeralicu po tužbi da je bivšem HDZ-ovu premijeru Ivi Sanaderu dao mito kako bi ovaj prepustio upravljačka prava u INA-i Mađarima.

Zagrebačka policija objavila je da će zbog summita u užem centru Zagreba povremeno dolaziti do otežanog odvijanja cestovnog prometa. (Hina)