Nadbiskup Marin Barišić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Nadbiskup Marin Barišić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u utorak je izjavio kako su muški i ženski rod jednakoga dostojanstva, ali su različiti po spolu, naravi i psihi te je poručio da je Isus Krist najveća zaštita od svih mogućih oblika nasilja u braku, obitelji i društvu.


"Žene gledaju srcem, vide dublje i iskrenije osjećaju ljude u potrebama, ustrajnije su u poteškoćama i zadnje se predaju i uzmiču, one su otpornije i upornije, a njihova solidarnost i pažnja dopiru dalje - zadnje gube nadu. Prije svega ovo vrijedi za žene - majke gdje dolazi do izražaja njihova ljubav i povezanost sa životom", rekao je Barišić prilikom druženja s novinarima u svojoj uskrsnoj poruci, u godini koja je posvećena majci i majčinstvu,

Vezani članci Gordana Buljan Flander Psihologinja o vršnjačkom nasilju: "Na svaki oblik nasilja treba reagirati odmah. Ono se dešava u svakoj školi" Slika nije dostupna One se nadaju da im ove VJEŠTINE nikada neće trebati

Dodao je kako je "ženu, majku, svetinju potrebno zaštititi da ne postane dodatna žrtva poganskog, nehumanog i bezbožnog mentaliteta koji ne zna poštivati dostojanstvo žene ni majčine sebedarne ljubavi.

Već dugo vremena, rekao je, prati nas i proteže se jedna medijska vijest upravo o zaštiti žena od nasilja. Barišić kaže da će svatko normalan reći da je to dobra vijest: Dosta nasilju, a osobito nad ženama!

"Svako nasilje, a osobito nad ženama, sve nas treba povezati i ujediniti. No ono prikriveno nasilje u suprotnosti s ljudskom naravi muškarca i žene jest to što nas uznemiruje i stvara podjele među nama", ocijenio je nadbiskup.

"Nažalost, privremeno skriveni i prikriveni ponori u sebi kriju opasne i duboke provalije s nesagledivim posljedicama za društvo i ljudski rod, čovjeka i obitelj, za naš dom i domovinu", rekao je.

O demografskoj slici Hrvatske

Barišić se osvrnuo i na demografsku sliku Hrvatske u kojoj se, ističe, sve manje vide kolijevke, a sve se više organiziraju pogrebne povorke, kao i povorke mladića, djevojaka i mladih obitelji koje napuštajući svoj dom i domovinu i traže budućnost negdje u tuđini.

"Tu je provalija siromaštva koja se sve više širi jer nema radnih mjesta i sredstava za normalan život", podsjeća nadbiskup Barišić i poručuje da "iz jama i ponora ima izlaza i da nismo bez nade jer je Krist naša nada".

Pozvao je djevojke, žene i majke da sa svojom vjerom i pouzdanom uskrslom nadom pomognu i nama biti svjedocima i navjestiteljima radosti života u svojim obiteljima, župnim zajednicama i na radnim mjestima.

Poručio im je da nam je potrebno njihovo svjedočenje i njihov primjer jer nas one "svojom ženstvenošću, majčinstvom, nježnošću, ustrajnošću, vjerom i ljubavlju prve izbavljaju iz tame ponora i osvjetljavaju put budućnosti našeg naroda".

"Sam Isus Krist najveća je zaštita dostojanstva žene – majke od svih mogućih oblika nasilja u braku, obitelji i društvu, kao i dostojanstva svakog muškarca - oca", rekao je nadbiskup Barišić. (Hina)