Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob interesa

Načelnik svojem poduzeću odobrio gotovo milijun kuna naknade štete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugačka je lista onih na vlasti koji su položaj iskoristili u privatne svrhe. Od Vlade do lokalnih dužnosnika. Najnoviji primjer je iz Istre. Načelnik istarske općine Kršan odobrio je svojem poduzeću gotovo milijun kuna naknade štete koju je uzrokovala poplava.

Načelnik Općine Kršan Josip Kontuš s nekoliko svojih potpisa nadoknadio je štetu samome sebi. Nesumnjive posljedice prošlomjesečnih poplava procjenjivalo je općinsko Povjerenstvo za odštete, a naknadno je na čelo postavljen oštećeni načelnik. 'Predsjednikom povjerenstva za procjenu štete imenovan sam rješenjem o imenovanju općinskog povjerenstva koju je utvrdilo općinsko vijeće', rekao je Josip Kontuš, načelnik Općine Kršan. Načelnik Kontuš odluku Povjerenstva o 820 tisuća kuna odštete naravno nije dovodio u pitanje.

Pročitajte i ovo Poplava Neretva - 4 nakon obilne kiše Zbrajaju se štete na jugu zemlje, izlila se Neretva: "Otišao nam je sav namještaj, voda je bila i do pola metra" Olujno jugo i vjetar prouzročili veliku štetu - 11 Velika šteta Olujno jugo i valovi pravili nered po Kvarneru: Snažni naleti vjetra uništili betonski dio kupališta

'Načelnikova obaveza je potpisivanje takvog dokumenta donesenog od strane Poglavarstva', kaže Kontuš. Tvrdi riječ je o političkom podmetanju. 'Nisam ni u snu mogao predvidjeti da bi se tako nešto moglo dogoditi i danas bi isto postupio', dodaje Kontuš koji nije iznimka. Javne WC-e u Zagrebu radi Bandićev kum! Tvrtka međimurskog župana Josipa Posavca od supruge - dožupanice Dijane Marcijuš dobila je posao koji je plaćala županija!

Tvrtke Radimira Čačića kao ministra graditeljstva, te Zlatka Tomčića kao predsjednika Sabora dobivale su posao od države. A kada ga dobije IGH ruke trlja njihova velika dioničarka, ministrica resora graditeljstva Marina Matulović- Dropulić. To su samo neki od primjera. 'Kad god može doći u poziciju da odlučuje između vlastitog i javnog interesa dužnosnik najdjelotvornije što može učiniti je da se povuče iz te situacije odnosno da prepusti odlučivanje nekome drugom', rekao je Zorislav Antun Petrović iz
Transparency International Hrvatska.
No imaju li hrvatski političari za takvo što moralne snage. Kako zasad stvari stoje prije bi se moglo reći mala zemlja za veliki sukob interesa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene