Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razrađena operacija

Načelnik policije uklanjao prometne prekršaje iz evidencije stvarnih počinitelja pa ih prišio mrtvima ili iseljenima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je podigao optužnicu protiv omiškog načelnika policije i još šest osoba zbog zloupotrebe položaja. Uklanjali su prometne prekršaje iz evidencije stvarnih počinitelja pa ih prišili mrtvima ili iseljenima iz Hrvatske.

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv sedmorice hrvatskih državljana zbog zloupotrebe položaja i ovlasti.

Među njima je načelnik Policijske postaje Omiš, koji je navodno omogućavao da se počinitelji prometnih prekršaja izvuku bez kazne.

Na traženje dvojice okrivljenika uključenih u USKOK-ovu optužnicu njima i njima bliskim osobama nisu evidentirani prekršaji, ali da bi im to omogućili, u policiji su izvodili složenu akciju.

Još jedan od optuženika bi, kada bi se netko požalio na kaznu koju je dobio od prometne policije, pretraživao Informacijski sustav i evidencije MUP-a kako bi pronašao kome može "prišiti" njihov prekršaj. 

Pročitajte i ovo Ilustracija USKOK PODIGNUO OPTUŽNICU Mito za porezne inspektore: Od besplatnog gošćenja po restoranima do građevinskih radova u kući

Uvjete da postanu nevini prekršitelji ispunjavali su preminuli, osobe koje su se odselile iz Hrvatske ili nemaju prijavljeno prebivalište. Kada bi ih pronašao, nalagao je nadležnim policijskim referenticama da obrasce o počinjenom prekršaju ispune podacima tih osoba znajući da prekršaj nisu skrivile.

Ujedno je stvarnim počiniteljima nalagao da u dostavljene obrasce upišu iste podatke. Nakon toga davao je upute da se za preminule osobe obustavi postupak, a da se za preostale osobe izdaju pisana upozorenja, koja je vlastoručno potpisivao.

Pročitajte i ovo Eva Kaili CURE NOVI DETALJI Dečko uhićene potpredsjednice Europskog parlamenta slomio se pred sudom i sve priznao: "Uzeo sam mito od Katra"

Osim toga, kao policijski službenik Sektora kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske, jednom je novinaru protivno odredbama dostavljao podatke koji su mu nedostupni kao neovlaštenoj osobi. Prikupljao je i dijelio podatke o osobama, policijskim mjerama i radnjama, izvidima i rezultatima kriminalističkog istraživanja znajući da je riječ o tajnim podacima.

Na temelju tih podataka novinar je objavljivao opsežne i detaljne novinske članke o osobama protiv kojih se provode policijske mjere i radnje, izvidi i kriminalistička istraživanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene