Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prolazno zahladnjenje

Snažno nevrijeme pogodilo Karlovac, u Zagrebu vjetar rušio stabla. Saznajte kakvo nas vrijeme čeka sljedećih dana

Vjetar srušio stablo u Utrini (Foto: Čitatelj)
Vjetar srušio stablo u Utrini (Foto: Čitatelj) ?itatelj
Aktualno Galerija Vjetar srušio stablo u Utrini (Foto: Čitatelj) Vjetar srušio stablo u Utrini (Foto: Čitatelj) Foto: ?itatelj +0 Darijo Brzoja (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Za cijelu Hrvatsku na snazi je žuti Meteoalarm zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena.

Grmljavinsko nevrijeme danas je zahvatilo Karlovac i okolicu, a u popodnevnim satima i Zagreb.

Pročitajte i ovo Vremenska prognoza za idućih nekoliko dana Vremenska prognoza Kakav nas produženi vikend očekuje? Detalje otkriva meteorolog Ivan Čačić Olujno jugo i vjetar prouzročili veliku štetu - 11 Velika šteta Olujno jugo i valovi pravili nered po Kvarneru: Snažni naleti vjetra uništili betonski dio kupališta

Na stranicama DHMZ-a stoji obavijest o očekivanoj kiši i pljuskovima s grmljavinom u unutrašnjosti i na Sjevernom Jadranu. Također, izdano je upozorenje o žutom Meteoalarmu zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena.

Sredinom svibnja kod nas obično nastupa jedno prolazno zahladnjenje. Ono se ne događa svake godine, no doista postoji određeni klimatološki signal. I pučki meteorolozi primijetili su tu anomaliju i kao i uvijek, odnosno najčešće, povezali je s vjerskim kalendarom. Zato se Pankracije, Servacije i Bonifacije, čije svetkovine padaju između 12. i 14. svibnja nazivaju Ledenim svecima. Znalo je tu biti i mraza, čak i snijega.

Iako u blažem obliku, a i s malim zakašnjenjem, stiže svježije vrijeme. Sutra ćemo biti pod prevladavajućim utjecajem ciklone, a preko našeg područja premještat će se hladna fronta.

Jutro će tako u većini zemlje biti promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, pljuskovima i grmljavinom. U gorju i na sjevernom Jadranu uglavnom može biti i obilnije oborine. U središnjim krajevima jutro će još biti donekle povoljnije nego drugdje. Temperatura većinom od 12 do 16, a na Jadranu od 14 do 19 stupnjeva. Na moru će puhati umjereno jugo i jugozapadnjak.

Od sredine dana kiše, pljuskova i grmljavine bit će češće u središnjim krajevima, temperatura može porasti i do 23, 24 stupnja, no potom će biti svježije.

U Slavoniji i Baranji sutra također promjenjivo i nestabilno, s kišom i pljuskovima te grmljavinom. Najviša dnevna temperatura bit će između 21 i 24 stupnja.

Na sjevernom Jadranu, a osobito u Istri poslijepodne se očekuju i sunčana razdoblja, te manje kiše, a manje oborine prema kraju dana svakako bit će i u gorju. Zato bi noćas i sutra ujutro mogla biti obilnija, lokalno 30-ak ili čak više litara po četvornom metru. Prolaskom fronte vjetar će okrenuti na sjeverozapadni. Mjerit će se 20ak stupnjeva, na moru malo više, a u gorskoj Hrvatskoj ipak malo manje od 20.

I u Dalmaciji će sutra biti pljuskova i grmljavine, a i ovdje bi pri tom lokalno moglo biti izraženije kiše. Toplije na krajnjem jugu, do 25, nešto manje toplo na sjeveru regije, oko 22. Puhat će jugo i jugozapadnjak, poslijepodne sve više sjeverozapadnjak.

UV indeks će u većini zemlje biti umjeren, obzirom na povećanu naoblaku, tek na krajnjem istoku i ponegdje na moru gdje će sutra prosječno biti nešto više sunca, UV indeks bit će visok.

U nastavku tjedna zadržat će se promjenjivo oblačno i ipak nešto svježije vrijeme, poglavito u usporedbi s tjednima iz nas. Bit će sunčanih razdoblja, ali tu i tamo i kiše i pljuskova.

I na Jadranu će i dalje uz južinu biti nestabilno. Izraženija kiša moguća je još u utorak, no pljuskova će mjestimice biti i sredinom tjedna. Također hladnije, tek u četvrtak temperatura će ponovno malo porasti.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene