Obavijesti Pretražite Navigacija
Red je na predsjednici

Na snagu stupila odluka o raspuštanju Sabora, čeka se objava datuma izbora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do raspisivanja parlamentarnih izbora dijeli nas tek korak, jer je u ponedjeljak na snagu stupila Odluka o raspuštanju Hrvatskog sabora, a izbori se moraju održati najkasnije 60 dana nakon raspuštanja parlamenta. Čeka se objava datuma izbora.

Izbori se u pravilu održavaju nedjeljom, a koja će to nedjelja biti odlučit će predsjednica Republike, u čijoj je nadležnosti određivanje datuma izbora.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Na rubu fizičkog obračuna Jandroković o incidentu u Saboru: ''Hrvatska javnost je vidjela o kakvim se ljudima radi'' Sabor - 5 Jutro u Saboru Tko liječi osobne frustracije, tko je podla kukavica, gdje je dno dna i što predstavlja udar na demokraciju?

Trošak promidžbe u jednoj izbornoj jedinici po listi ili kandidatu ne smije prijeći milijun i pol kuna, podsjeća Državno izborno povjerenstvo (DIP) u svom vodiču o financiranju promidžbe za parlamentarne izbore.

U Hrvatskoj je deset izbornih jednica, a birači bez prebivališta u Hrvatskoj, odnosno 'dijaspora' i pripadnici nacionalnih manjina biraju u posebnim, XI. i  XII. jedinici.

Vlastita sredstva i donacije, izvori su iz kojih svoju promidžbu mogu financirati političke stranke, nezavisne liste i kandidati za zastupnike manjina koje su kandidirali birači i manjinske udruge.

Ustavni sud kritizirao komentare saborskih zastupnika i medija

Izborne sudionike donirati mogu pravne i fizičke osobe (građani, obrtnici) i to novcem, uslugama i proizvodima. Volonterski rad ne smatra se donacijom.

Donacije za financiranje promidžbe uplaćuju se na poseban račun, a izborni sudionici dužni su voditi evidenciju i izdati potvrdu za svaku dobivenu donaciju.

U jednoj kalendarskoj godini pravna osoba može političkoj stranci donirati najviše 200.000 kuna, nezavisnoj listi i kandidatu manjina po 100.000 kuna. Građani i obrtnici mogu im donirati najviše po 30.000 kuna.
 
I vlastita sredstva koja namjeravaju potrošiti na promidžbu političke stranke, nezavisne liste i manjinski kandidati moraju uplatiti na poseban račun.

Kod koalicijskih listi poseban račun dužna je otvoriti jedna od stranaka koalicije, što uređuju međusobnim sporazumom koji dostavljaju DIP-u. Posebni računi otvaraju se najkasnije s danom podnošenja kandidature.

Donacije se ne smiju primati od fizičkih i pravnih osoba protiv kojih se vodi postupak naplate obveza prema zaposlenicima ili proračunu, potom od anonimnih izvora, posrednika, neprofitnih udruga, vjerskih zajednica, udruga radnika i poslodavaca. Zabranjeno ih je primiti i od stranih država, političkih stranka, pravnih osoba... (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene