Obavijesti Video Pretražite Navigacija
posjetio ranjenog policajca

Plenković o motivu: ''Napad na policajce pred Vladom ima elemente terorističkog akta'', situaciju s koronom nazvao zabrinjavajućom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da prema informacijama kojima zasad raspolažu napad na Trgu svetog Marka koji se dogodio u ponedjeljak ima i elemente terorističkog akta.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na napad na policajce pred zgradom Vlade. Rekao je da se utvrđuju sve okolnosti zločina. "Policija i državno odvjetništvo utvrđuju sve okolnosti ovoga zločina. No trebamo kao temu otvoriti motive i razloge za taj čin, koji po informacijama kojima zasada raspolažemo ima i elemente terorističkog akta", naglasio je Plenković na sjednici vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura"

Ocijenio je da smo svjedočili pokušaju ubojstva policijskoga službenika koji čuva zgradu. ''Ujedno je napadač pucao i na druga dva policijska službenika, pucao je i u Vladine urede", rekao je Plenković. Osoba koja je odgovorna za taj čin počinila je samoubojstvo nedugo nakon tog događaja. Ranjeni policajac Oskar Fiuri zbrinut je u Vinogradskoj, njegovo je stanje dobro i on se, kaže, oporavlja.

Premijer posjetio ranjenog policajca

Premijer ga je jučer zajedno s ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem i glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom posjetio u bolnici.

"Drago nam je da se osjeća dobro te dajem potporu njemu i njegovoj obitelji i zahvaljujem liječnicima u Vinogradskoj na pruženoj skrbi te mu želimo brz oporavak", poručio je.

S obzirom na to da su nakon napada na Markovu trgu pojačane mjere sigurnosti, Plenković je istaknuo da one imaju privremen karakter. Svi daljnji modaliteti zaštite objekata, prostora definirat će se i mijenjati u skladu sa sigurnosnom procjenom. Plenković je naglasio da će u balansiranju tih mjera voditi računa o dosadašnjoj tradiciji, a to je "kultura otvorenosti, pristupačnosti, dostupnosti svakoga od nas osobno, pa i hrvatskih institucija".

"Istodobno, vodit ćemo računa i o zaštiti, sigurnosti onih koji su na dužnostima, a i samih zgrada, institucija hrvatske države", dodao je. Poručio je da nova organizacija neće ni na koji način utjecati na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o svim vladinim aktivnostima, sjednicama, događanjima, kao ni na dostupnost ministara da daju izjave. U tom će smislu, kaže, osobno u 13 sati, imati konferenciju za medije o svim aktualnim temama.

O crnim brojkama koronavirusa

Na dan kad bilježimo drastičan porast broja novooboljelih, u kojem rušimo crni rekord u Hrvatskoj sa 748 novih slučajeva, premijer je istaknuo da je riječ o širem trendu koji je u ovom trenutku prisutan u susjedstvu, Europi i svijetu.

Pandemija se, kao što se na proljeće i pretpostavljalo, tijekom jeseni i dolaskom hladnijeg vremena ubrzava i širi, pa danas broj zaraženih diljem svijeta premašuje 38 milijuna, što je za čak dva milijuna više nego prije tjedan dana. Taj broj raste dnevno za oko 350.000 ljudi. U Europi je u posljednjih tjedan dana više od 700.000 tisuća ljudi zaraženo, dodao je premijer. "Broj aktivnih slučajeva porastao je više od 1000 od naše zadnje sjednice Vlade. Trenutačno ih imamo 3210, što je najveći broj aktivnih slučajeva od početka pandemije. Situaciju možemo nazvati zabrinjavajućom", rekao je.

Poseban apel mladima

Stožer je objavio nove mjere kojima je cilj zaštititi zdravlje i nastojati očuvati gospodarstvo i društveni život, a Plenković je istaknuo da su svjesni kako to nije jednostavno, a možemo ostvariti uspjeh samo ako smo odgovorni, jedinstveni i solidarni, osobito prema onima koji su najslabiji i najugroženiji. Još jednom je apelirao na pridržavanje mjera - održavanje distance, pranje ruku, nošenje maski. "To su, realno gledajući, vrlo male žrtve za zaštitu zdravlja i radnih mjesta", rekao je.

Mladima je poručio kako su u Vladi svjesni toga da pandemija narušava i njihov društveni život, navike i želje, pa zna da im nije lako svih ovih mjeseci. "Unatoč tome, smatram kako je bitno da upravo mladi poštuju mjere, da na taj način štitite svoje ukućane, roditelje, bake i djedove. Danas hrabrost nije u kršenju mjera, to svatko može. Danas je hrabrost žrtvovati dio svog komoditeta, svojih aktivnosti da bi se zaštitili drugi", naglasio je premijer.

Beroš: ''Situacija zahtijeva disciplinu''

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici Vlade u četvrtak kako je 233. dan od početak zaraze koronavirusom u Hrvatskoj zabilježen porast koji brine, ali ne iznenađuje te situacija zahtijeva ozbiljnost, odgovornost i samodisciplinu. Beroš je ponovio kako su izvor zaraze u posljednje vrijeme bila veća javna i privatna okupljanja te je pozvao na odgovornosti i nesudjelovanje na takvim okupljanjima.

Beroš je rekao kako u zdravstvenom sustavu ima dovoljan broj educiranih liječnika i medicinskih sestara za zbrinjavanje bolesnika s bolešću COVID-19 te da se kontinuirano provodi edukacija za rad u intenzivnim jedinicama. Kad je riječ o manjku epidemiologa, tamo gdje ih nedostaje moguća su dodatna zapošljavanja i preraspodjele djelatnika, a u rad se mogu uključiti druge zdravstvene profesije i nezdravstveni kadar.

Prije sjednice Vlade Beroš je ocijenio kako nije optimalno da oboljeli od koronavirusa sami obavještavaju svoje kontakte, o čemu postoji prijedlog. Kazao je kako se to u javnosti pojavilo kao ideja, no to nije konačni stav struke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene