Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke za sprječavanje infekcije u kafićima i restoranima te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima. Preporuke se odnose i na OPG-ove koji u sklopu svojeg rada nude usluge smještaja, organizacije poslova, poslužuju hranu, piće i napitke. Nova pravila vrijede i za svadbe.


U svim ugostiteljskim objektima mora biti istaknuta obavijest o pridržavanju fizičke udaljenosti, nošenju maski na licu, ali i maksimalno dopuštenom broju gostiju unutar objekta. U kafićima, restoranima i sličnim objektima dopušta se boravak određenom broju osoba na način da svatko od njih boravi na površini od 4 četvorna metra.

Stolovi udaljeni tri metra

Prema novim preporukama HZJZ-a, stolovi u kafićima i restoranima moraju biti međusobno udaljeni najmanje 3 metra. Ulazak gostiju bit će reguliran na način da će oni moći ući tek nakon što pojedina grupa gostiju napusti objekt. Fizički razmak između grupa posjetitelja mora biti najmanje metar i pol.

Jelovnici u restoranima moraju biti istaknuti u plastificiranom obliku, a pribor se servira kad posjetitelji sjednu. Radno vrijeme ranije je odlukom Nacionalnog stožera ograničeno na razdoblje od 6 do 24 sata.

Obavezni COVID redari

Na javnim okupljanjima na kojima će biti više od 50 posjetitelja, obavezni su COVID redari, i to po jedan na svakih 50 posjetitelja.

COVID redare o mjerama prevencije educira organizator skupa.

Obvezne maske i za goste

Svi zaposlenici u ugostiteljstvu dužni su nositi maske. Gosti kafića i restorana nose ih u vrijeme dok ne sjede za stolom ili u vrijeme kad ne konzumiraju hranu, piće i napitke. Maske obvezno moraju pokriti i nos i usta.

Prema preporukama, nema više stajaćih mjesta niti visokih stolova. Zabranjeno je i stajanje za šankom. Izuzetak su vrlo mali kafići gdje postoji samo barsko posluživanje napitaka i gdje radi samo jedna osoba. U takvim objektima stajaća mjesta moraju biti označena na način da se poštuje razmak između posjetitelja.

Nema više grickalica

Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol, papar, ulje, ocat i druge začine, već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.
 

Noćni barovi i klubovi

Što se tiče noćnih barova ili klubova, za njih će trebati unaprijed online rezervirati mjesto. Nakon što se noćni bar ili klub popuni, više neće biti rezervacija.

Preporučuje se vođenje evidencije sudionika i zaposlenih zbog lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze. Prikupljat će se osnovni podaci - ime, prezime i broj telefona.

Kafić, ilustracija Nacionalni stožer donio novu odluku: Objavljeno kako i do kada smiju raditi kafići i restorani

HNK nakon tuluma "Ovo je jad i bijeda. Nisu to nikakve supkulture, nego svaštara bez reda i smisla": Pogledajte kako izgleda HNK nakon cjelonoćnog tuluma

Gostima noćnih barova ili klubova bit će mjerena temperatura. Ako je izmjerena 37,2 i viša, bit će im onemogućen ulazak u objekt.

Ples je zabranjen. Na plesnom podiju bit će smješteni stolovi na odgovarajućem razmaku.

Svima mora biti dostupan dezinficijens. HZJZ je preporučio i da određeni zaposlenik ugostiteljskog objekta poslužuje određen broj stolova. Zaposlenima u ugostiteljstvu temperatura će biti mjerena svakodnevno, a maske za lice su obvezne.

U zatvorenim prostorima obavezna je ventilacija, naročito ako nije moguće prirodno prozračivanje. Preporučuju se temperatura između 24 i 27 °C za hlađenje tijekom toplijeg vremena, a relativna vlažnost zraka između 50 i 60 %. Više detalja o novim preporukama možete naći na ovom linku.

Svadbe

Nove mjere vrijede i za svadbe. Osim obveznih maski za osoblje, jedna od njih je zabrana plesa. Plesati smiju jedino mladenci i njihovi roditelji (skrbnici) ili uži članovi obitelji na samom početku slavlja. Ples nakon toga nije dopušten.

Također se preporučuje se da se na svadbeno slavlje ne pozivaju uzvanici stariji od 65 godina ili oboljeli od kroničnih bolesti.

Ni na svadbama ne smije biti stajaćih mjesta. Sve mjere koje vrijede za svadbe pročitajte ovdje