Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SVe više siromašnih

Na rubu siromaštva živi čak 900.000 Hrvata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među europskim zemljama, po stopi rizika od siromaštva pri samom smo vrhu, a ispod granice za normalan život živi čak 900.000 Hrvata - više od ukupnog broja stanovnika Zagreba.

U zadarskoj pučkoj kuhinji dnevno se podijeli 300 obroka. Svoj red već petu godinu čeka i Milovan. 'Da nije nje, umro bih od gladi! Jer ipak, ne radim nigdje, na birou sam, 500 kuna socijale, podstanar', kaže Milovan.

Pročitajte i ovo Autobusi Autotroleja Nakon prosvjeda Povećavaju se plaće radnicima Autotroleja: Rast će još neke naknade Ilustracija Veliko istraživanje Siromaštvo u Hrvatskoj najviše pogađa četiri skupine građana: Jedan podatak budi optimizam

A samački život bez redovnih prihoda odavno je neizdrživ. 'Pokušavamo raditi na nekom modelu kojem bismo eventualno otvorili neki prostor za povećanje prava za samce', rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

'Ono što nas zabrinjava da je sve više ljudi koji su u radnom odnosu, znači, obitelji koje su u radnom odnosu gdje radi jedan i drugi partner, ali primanja su, nažalost, vrlo mala', kaže Mirjana Tadić iz Caritasa zadarske nadbiskupije.

>> Doznajte jeste li siromašni prema europskim standardima

Gradske uprave sve više posežu za rezovima. U Rijeci je, nakon revizije, broj korisnika pučke kuhinje gotovo prepolovljen. Ostali zato traže druga rješenja. Jedno je socijalna samoposluga.

Prosječnom hrvatskom samcu mjesečno je potrebno 2020, a četveročlanoj obitelji 4200 kuna. Toliko prima obitelj Galac u kojoj ih je čak šestero. Struje nemaju, pa školarci uče samo dok ima dnevnog svjetla. 'Grije im se voda za tuširanje, pere se na ruke i tako, suđe isto tako, grijemo vodu, peremo u kabliću. Život je... Ne znam kako da vam kažem', kaže Gordana Galac.

Dok se vidi, računa i Gordana svoje mjesečne izdatke koji su preveliki kao i petini Hrvata kojima siromaštvo postaje okrutna stvarnost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene