Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci DZS-a

Doznajte jeste li siromašni prema europskim standardima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska na ljeto iduće godine ulazi u EU kao buduća treća najsiromašnija zemlja Unije.

Podaci koje je o riziku od siromaštva objavio Državni zavod za statistiku doista su porazni. U najboljem slučaju, petini Hrvata prijeti teško siromaštvo, a u najgorem gotovo polovici građana Lijepe naše!

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Slika nije dostupna Postat ćemo najzaostaliji? Provjerite koliko je Hrvatska nazadovala u posljednjih 8 godina

>> Više od 90.000 ljudi živi s plaćom manjom od 2.500 kuna

Pokazatelji siromaštva izračunani su iz podataka Ankete o dohotku stanovništva. Pokazatelji se temelje na konceptu relativnog siromaštva koji uzima u obzir raspoloživi dohodak kućanstva, broj članova u kućanstvu (veličina kućanstva) i distribuciju dohotka unutar populacije, stoji u priopćenju Državnog zavoda za statistiku.

Prema podacima stopa rizika od siromaštva u 2011. u Republici Hrvatskoj iznosila 21,1 posto. Prag rizika od siromaštva u 2011. za jednočlano kućanstvo iznosi 24.240 kuna na godinu, dok za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece iznosi 50.904 kune na godinu. To znači da je osoba samac, koja godišnje ima zaradu manju od 24.240 kuna, prema ovim podacima u kategoriji siromaštva, dok je u istoj poziciji i dvočlano kućanstvo koje godišnje zarađuje manje od 50.904 kune.

U priloženoj tablici možete vidjeti kako Hrvatska stoji u usporedbi s ostalim zemljama Eu-a, a prema tim podacima, od nas su siromašnije tek Rumunjska i Bugarska.

Usporedba osnovne stope rizika od siromaštva i stope rizika od siromaštva prije socijalnih transfera pokazuje da izuzimanje socijalnih transfera iz dohotka utječe na povećanje postotka osoba koje su u riziku od siromaštva s osnovnih 21,1 posto na stopu od 30,7 posto. Ako se iz dohotka izuzmu i socijalni transferi i mirovine, tada stopa rizika od siromaštva iznosi 46,7 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene