Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikat pomaže

Cijela su se slavonska sela digla na noge zbog gašenja pet škola: "Nećemo djecu poslat u školu, neće me nitko natjerat na to!“

Roditelji koji se bune protiv zatvaranja škole (Foto. Dnevnik.hr)
Roditelji koji se bune protiv zatvaranja škole (Foto. Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Sanja Vištica o problemu zatvaranja škola u Slavoniji (Foto: Dnenvik.hr) Sanja Vištica o problemu zatvaranja škola u Slavoniji (Foto: Dnenvik.hr) Foto: Dnenvik.hr Sanja Vištica razgovara s razrednom učiteljicom (Foto: Dnevnik.hr) Sanja Vištica razgovara s razrednom učiteljicom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Roditelji koji se bune protiv zatvaranja škole (Foto. Dnevnik.hr) Roditelji koji se bune protiv zatvaranja škole (Foto. Dnevnik.hr) +0 Učiteljica razredne nastave Ida Zukanović Šimunović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Vijest da bi se na brodskom području moglo zatvoriti čak 5 područnih škola uzbunila je građane, učitelje, ali i sindikat. Zato je danas održan sastanak s gradonačelnikom Slavonskog Broda. Više o problemu saznala je Sanja Vištica u razgovoru s učiteljicom razredne nastave.

Marko iz Gornje Vrbe je, kao i ostali, bio uznemiren načinom na koji su to htjeli postići. “To na takav način kako su oni to htjeli, preko noci, to nije u redu. U ovoj školi ima 78 djece. Sad da mi njih vozimo negdje dalje, to nema smisla“, kaže Marko.

Pročitajte i ovo Potres u BiH Još jedan Opet se zatreslo tlo u blizini Hrvatske, građani javljaju: “Bio je kratak, ali intenzivan“ Ilustracija Završen očevid U Slavonskom Brodu pijani vozač izazvao tešku prometnu nesreću: Jedna je osoba poginula

Sindikati su zbog svega zatražili sastanak s gradonačelnikom. Verica Lukačević iz Hrvatskog Sindikata učitelja rekla je da bi to bila samo još jedna karta u jednom smjeru prema Njemačkoj i Irskoj. Njen kolega, Aleksandar Lukadinović, rekao je da Sindikat misli da bi mladi trebali ostati u selu. “HSU podrzava ostanak u selu, naravno, razvitak tih sela, demografska politika RH ide u tom smjeru“, rekao je Lukadinović.

S gradonačelnikom je ipak dogovoreno da učenici od prvog do četvrtog razreda ostaju u svojim područnim školama. A oni stariji više neće u Brod na nastavu, već u školu u Rušćicu koja zjapi poluprazna. Dio roditelja se i tome protivi.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, koji preusmjeravanjem dijela djece u Rušćicu želi postići da se radi u jednoj smjeni, tvrdi da su svi uvjeti bolji. “Ima sve uvjete bolje, bolju opremu nego matična skola. Ima 5,6 ucionica viska, u svaku se moze ubaciti, koje mogu biti dvorana2, objasnio je Duspara.

Jedan od učenika koji se moraju preseliti u drugu školu je Filip. Izrazio je da se loše osjeća jer je škola u koju će biti preseljeni nikakva. “Ova je dobra i svi su mi prijatelji iz Broda“, kaže Filip.

Roditelji se žestoko protive odlasku u drugu školu. “Nećemo djecu poslat u školu. Neće me nitko natjerat na to!“, rekao je Marko.

Mještani Gornje Vrbe poručuju da neće posustati.

Osnivači su dobili zadatak od Ministarstva da smisle kako racionalizirati mrežu škola. Iseljavanje je učinilo svoje, a činjenica je da se broj škola nije desetljećima dirao. Ovih pet škola će ipak ostati iduću godinu, ali to definitivno nije kraj priče jer se do 2024. mora riješiti to pitanje.

Sanja Vištica razgovarala je s učiteljicom razredne nastave Idom Zukanović Šimunović o .

Vjerujete li gradonacelniku da ce ostati svih pet skola?

Vjerujem mu, i iskreno se nadam da će se sljedećih pet godina iskoristiti na način da naš grad osnivač smisli način i riješenja kako zbrinuti svu ovu djecu. Da će uspjeti organizirati nastavu po smjernicama koje je dalo Ministarstvo vodeći se racionalizacijom svojih troškova i zbrinjavanjem nas učitelja kao tehnološkog viška.

Ima li dovoljno djece ovdje da opravdaju rad svih tih skola?

S obzirom da dolazimo iz slavonije možemo se pohvaliti da ove godine imamo povećanje broja na našem upisnom području i to čak za trideset prvašića. To je prelijepa brojka, radujemo se tome, područje smo koje je nekako najgore prošlo u ovoj državi i novim stvarima jer se najviše iz Slavonije ljudi iseljavaju, odlaze van. Odlaze za boljim životom. A ono što je važno spomenuti su promjene koje se događaju u ovom području, jer ovo područje je posebno. Mladi bračni parovi su dobili subvencije da grade nove mlade domove, rađaju djecu, stvaraju to veselje, tu školu, od tog ovo selo živi.

Ako dodje do gašenja i vaš je posao na bubnju, bojite li se?

Pa naravno da se bojim. Prvenstveno jer možda neću raditi posao koji želim, a onda isto, borim se sa svojim kolegama čija je egzistencija isto u pitanju. Znači, želim samo istaknuti, ukoliko postoji ijedan učenik u ijednoj školi mislim da ima pravo na svoje obrazovanje, na svoju učiteljicu, na svoju školu i na ono što bi mu ona pružila.

Ovo je samo jedan primjer koji pokazuje da racionalizacija mreze skola nece proci bas tako glatko. U svakom slucaju, nastavit cemo pratiti kako se proces odvija.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene