Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promet otišao u nebo

Znate li tko su najveći dobitnici ove poslovne godine u Hrvatskoj? Nisu ni ugostitelji ni hotelijeri, a ni bankari

Aktualno Galerija Kupnja automobila - 1 Kupnja automobila - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kupnja automobila - 2 Kupnja automobila - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kupnja automobila - 3 Kupnja automobila - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kupnja automobila - 4 Kupnja automobila - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Kupnja automobila - 5 Galerija 1/6 >>
Inflacija je ove godine nagrizla kupovnu moć građana, ali na jednom Hrvati nisu štedjeli. U Hrvatskoj je dosad prodano deset tisuća novih automobila više nego u istom razdoblju 2022., a trgovcima automobilima promet je otišao u nebo. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Ni ugostitelji, ni hotelijeri, niti bankari. Najveći dobitnici ove poslovne godine su trgovci automobilima. U prvih devet mjeseci promet im je porastao 44 posto. Ni cijene automobila nisu otporne na inflaciju.

"Pa sigurno jesu nešto skuplji iako taj rast cijena nije možda toliko izražen kao prije godinu, dvije prije. Ali da, dio automobila je nastavio poskupljivati", kaže Igor Doležal iz Auto motor i sporta.

Ali nije samo da su Hrvati kupovali skuplje automobile, već su ih kupili bitno više nego lani.

Koliko je ova godina bila dobra za hrvatsku autoindustriju svjedoči i podatak da je do kraja kolovoza prodano gotovo deset tisuća novih automobila više nego u istom razdoblju prošle godine. Za limene ljubimce se zagrabilo dublje u novčanik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nevjerojatno Par na plaži pronašao bocu s porukom: Šokirali se kada su pročitali što piše

"Kad se kupuju stanovi i peru se novci, mogu se i auti kupovati", kaže Ive.

Postpandemijska obnova voznog parka ide punom parom. Lani je u cijeloj godini prodano oko 1100 kamiona, ove godine već 1500. A prodaju automobila gura i turizam.

"Jedna trećina svih novih prodanih automobila u Hrvatskoj se odnosi na automobile koje nabavljaju rent-a-car kuće. Jedini problem u tome je što se nekih osamdeset posto vozila sigurno rekaportira dalje", pojasnio je Petar Klarić, trgovac automobilima.

Cijene novih vozila rasle su brže od plaća. A to znači da raste i broj onih koji si ne mogu priuštiti da budu prvi vlasnici vozila.

"Mislim da je ovako neki omjer rabljenih i novih prodanih skoro jedan i pol. Na jedan novi dođe jedan i pol rabljeni", otkriva trgovac.

Pročitajte i ovo Plenković u Parizu - 5 Boravio u Parizu Plenković odbrusio Milanoviću: "Budući da je on koristio riječ budala, moram reći da su njegove debilne izjave sramota za Hrvatsku"

Pa je veća dostupnost novih auta dobra vijest za kupce - rabljenih.

"Sigurno je da će se sad to tržište rabljenih malo stabilizirati, da će cijene ići dole, da će automobili biti dostupniji jer su i lageri novih automobila veći", smatra Doležal.

Pretpandemijske 2019. u Hrvatskoj je prodano 62 tisuće novih automobila. Čak i uz ovogodišnji rasta ta brojka bit će - nedostižna.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene