Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

FOTO/VIDEO "Svakoga bi to trebalo potresti do kosti": Svaki dan u Gazi više od 420 djece bude ubijeno ili ranjeno

Aktualno Galerija Napad na Gazu Napad na Gazu Foto: Afp Rat na području Gaze Rat na području Gaze Foto: DNEVNIK.hr Stanje u Gazi Stanje u Gazi Foto: Afp Gaza Gaza Foto: Afp +1 Razorne posljedice izraelskog napada na Gazu Galerija 1/6 >>
Kopnena ofenziva izraelske vojske je započela, a Palestinci tvrde da je pojas Gaze presječen na dva dijela. Stanje na terenu je sve gore, a IDF najavljuje eskalaciju.

 

  • UN upozorava na humanitarnu krizu u Gazi

  • rizik od širenja rata raste

  • Izrael najavio eskalaciju vojnih operacija u Gazi

  • Hamas objavio video otetih Izraelaca

Razvoj događaja pratite u nastavku:

23:45 Izraelska kopnena operacija u pojasu Gaze intenzivirala se u ponedjeljak, s tenkovima i pješaštvom koji su napredovali prema gradu Gazi iz dva smjera, u očiglednom pokušaju da presjeku pojas na dva dijela, piše Guardian.

22:45 Izraelska veleposlanica pri Ujedinjenim narodima u Ženevi rekla je u ponedjeljak da je njenu zemlju iznevjerio UN, istaknuvši da šefovi agencija UN-a nisu učinili dovoljno da osude islamistički pokret Hamas i rastući antisemitizam.

"Moram reći, općenito, Ujedinjeni narodi su iznevjerili narod Izraela", rekla je izraelska veleposlanica Meirav Eilon Shahar novinarima, istaknuvši da neki šefovi agencija nisu osudili napade 7. listopada kada je Hamas ubio 1400 ljudi i uzeo više od 200 talaca.

"Što se događa kada ovdje u Ženevi imate organizaciju WHO, koja sljedeći dan, 8. listopada, počne govoriti o Gazi?", dodala je.

Čini se da se Eilon Shahar referirala na komentare čelnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa na X-u kojima on izražava zabrinutost zbog civilnih žrtava u Gazi dan nakon napada, najsmrtonosnijih u Izraelu od osnutka zemlje 1948.

Izrael je odgovorio zračnim napadima i kopnenom ofenzivom na upad Hamasa, pri čemu je poginulo više od osam tisuća Palestinaca, prema medicinskim vlastima u Gazi.

22:30 SAD je uvjeren da će uskoro doći do značajnog povećanja pomoći u Gazu.

"Prva faza je dobivanje do 100 kamiona dnevno", rekao je John Kirby, dodajući da ni to ne bi bilo dovoljno, ali da je ipak dramatično poboljšanje trenutne situacije. Rekao je da je SAD uvjeren da bi se to moglo dogoditi u narednim danima.

22:12 Čelnica UN-ove agencije za djecu Unicef rekla je da će se prava cijena najnovije eskalacije u Gazi mjeriti životima djece.

"Više od 420 djece bude ubijeno ili ranjeno u Gazi svaki dan – brojka koja bi svakoga od nas trebala potresti do kosti", rekla je Catherine Russell, obraćajući se danas Vijeću sigurnosti UN-a.

21:55 SAD ne vjeruje da je prekid vatre između Izraela i Hamasa trenutno pravi odgovor, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

"Vjerujemo da prekid vatre sada koristi Hamasu,  Hamas je jedini koji bi od toga sada imao koristi."

U izraelskim napadima od 7. listopada ubijeno je više od 8.000 Palestinaca, od kojih su gotovo polovica djeca, a očekuje se da će broj mrtvih brzo rasti kako Izrael širi svoje kopnene operacije u Gazi.

21:35 Izrael je podigao upozorenja za područje Sjevernog Kavkaza u Rusiji na 4, najvišu razinu, i poziva građane da odu, nakon jučerašnjeg antisemitskog napada u zračnoj luci u Dagestanu.

21:30 Ruski predsjednik Vladimir Putin okrivio je Zapad za krizu na Bliskom istoku, gdje Izrael bombardira Pojas Gaze u pokušaju iskorjenjivanja Hamasa koji je 7. listopada ubio oko 1400 ljudi, uglavnom civila. Opširnije ovdje.

21:00 Jason Lee iz palestinskog ogranka dobrotvorne organizacije Save the Children kaže da sada jedno dijete bude ubijeno svakih 10 minuta.

Govoreći za BBC iz Jeruzalema, rekao je da je od 20.000 civila koji su bili ozlijeđeni, svaki treći bilo dijete.

Zarazne bolesti su u porastu, rekao je Lee, zbog prenapučenosti i nedostatka higijene. Rekao je da se boji širenja gripe.

20:30 Svjetska zdravstvena organizacija nije bila u mogućnosti opskrbiti dvije bolnice u sjevernoj Gazi, Shifa i Al Quds, jer je UN smatrao da je razina rizika neprihvatljiva, rekao je Rick Brennan, regionalni direktor agencije za hitne slučajeve.

"To je katastrofa na katastrofu. Zdravstvene potrebe rastu, a naša sposobnost da zadovoljimo te potrebe brzo opada", rekao je, dodajući da je prekid vatre potreban kako bi se omogućila veća humanitarna operacija.

20:20 Napad na bolnicu za liječenje raka koju financira Turska u Tal al-Hawwa, okrugu na jugozapadu grada Gaze, je prvi izravan pogodak na medicinsku ustanovu, rekao je njezin ravnatelj za Al Jazeeru.

"Treći kat izravno je pogođen izraelskim granatiranjem, koje je uništilo zidove, prozore, vodove spremnika kisika, vodovod i električne vodove", rekao je Sobhi Skeik, ravnatelj Tursko-palestinske bolnice prijateljstva.

20:00 Palestinski Crveni polumjesec priopćio je da je 26 kamiona s humanitarnom pomoći ušlo u Pojas Gaze preko graničnog prijelaza Rafah.

19:30 Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je održao obraćanje javnosti.

"Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava... pozivi na prekid vatre su pozivi Izraelu da se preda Hamasu, da se preda terorizmu, da se preda barbarstvu. To se neće dogoditi", poručio je.

19:00 Konzervativni zastupnik smijenjen je s dužnosti u britanskoj vladi nakon što je pozvao na primirje u Gazi. Od Paula Bristowa je zatraženo da napusti svoj položaj privatnog parlamentarnog tajnika nakon što je u pismu premijeru Rishiju Sunaku tražio "trajni" prekid borbi između Izraela i Hamasa, izvijestio je BBC.

18:00 Četiri rakete ispaljene su na iračku zračnu bazu Ain al-Asad u kojoj se nalaze američke i druge međunarodne snage u zapadnom Iraku, prenosi Al Jazeera.

Još nije jasno je li napad uzrokovao žrtve ili štetu unutar baze, rekli su izvori.

Ranije danas, visoki dužnosnik američke obrane rekao je da su američke i savezničke snage u Iraku napadnute bespilotnim letjelicama i raketama 14 puta ovog mjeseca, dok regionalne napetosti rastu zbog izraelskog rata u Gazi.

17:45 Izraelska vojska oslobodila je izraelskog vojnika zatočenog u Gazi, navodi se u priopćenju koje je objavila vojska, prenosi Reuters.

17:30 Riječki nadbiskup Mate Uzinić rekao je u propovijedi da koliko god rezolucija UN-a o prekidu vatre u Gazi imala manjkavosti, ipak treba tražiti puteve dijaloga, dodavši kako nije razumljiva odluka kojom je Hrvatska bila nedovoljno spremna, zajedno s drugima, reći ne tome ratu. Opširnije ovdje.

17:15 Procurio je izraelski dokument koji iznosi planove za potpuno etničko čišćenje Gaze nakon što Izrael porazi Hamas. O svemu se oglasio i ured premijera. Opširnije ovdje.

16:15 Hamas je objavio video izraelskih talaca. U snimci se jedna od zarobljenica izravno obratila predsjedniku Benjaminu Netanyahuu. Nije jasno je li bila prisiljena to reći.

"Mi snosimo odgovornost za vaš politički, sigurnosni i vojni neuspjeh 7. listopada. Nije bilo vojske, nitko nije stigao. Nitko nas nije zaštitio. Mi smo nevini građani koji plaćaju porez Izraelu, mi smo u zarobljeništvu u lošem stanju. Vi nas ubijate", poručila je.

"Oslobodite nas odmah. Oslobodite njihove građane, oslobodite njihove zatvorenike, oslobodite sve nas. Vratite nas našim obiteljima", poručila je referirajući se na zahtej Hamasa da pusti palestinske zarobljenike u izraelskim zatvorima u zamjenu za taoce.

16:00 Novinar Yousaf al-Saifi putovao je prema gradu Gazi kada je vidio automobil koji se kreće prema zemljanoj barijeri. Vozač nije znao da se ondje nalazi tenk koji je otvorio vatru. Auto je nestao u oblaku dima, a u njemu su bili civili.

"Vozač se pokušao vratiti, s njim je bila obitelj. Vidio sam obitelj unutra. Pogodili su ga granatom i umrli su. Vidjeli smo to svojim očima."

Ministarstvo zdravstva Gaze koje kontrolira Hamas kasnije je priopćilo da su tri osobe ubijene.

15:50 Mostarski gradonačelnik Mario Kordić nije odobrio osvjetljavanje objekata u gradu s obilježjima Izraela jednako postupivši kao i u slučaju zahtjeva za obilježavanje stradanja Palestinaca za koje je unatoč zabrani prosvjedni skup ipak održan protekloga vikenda u gradu na Neretvi.

15:45 "Prisutnost izraelskih tenkova na glavnoj cesti koja povezuje sjever i jug pojasa Gaze zasigurno je znak da se izraelska omča oko grada Gaze počinje sužavati", napisao je Paul Adams, dopisnik BBC-a u Jeruzalemu.

15:30 Sean Bell, vojni analitičar Sky Newsa, rekao je da se "već neko vrijeme spekulira je li kopnena kampanja počela ili ne – ali sada nema sumnje da je ona u tijeku".

Pojasnio je da se izraelska vojska fokusira na sjeverni dio pojasa Gaze i da se radi o koordiniranoj kampanji i napadima kopnenih i zračnih snaga. Sukobi se zasad odvijaju u ruralnim područjima i još nije bilo velikih borbi u urbanim sredinama.

"Izraelske zračne snage imat će ograničene mete jer postoje mjesta poput bolnica koja ne smiju napadati. Naravno, ako se borci Hamas sakriju u te zgrade i počnu boriti iz podruma, to će i bolnice učiniti metama", istaknuo je.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene