Virus
Virus Foto: Christophe Gateau/DPA/PIXSELL

Hrvatskim državljanima koji žele napustiti kineski grad Wuhan, epicentar epidemije izazvane koronavirusom, ponuđena je evakuacija u organizaciji partnera iz Europske unije, navodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).


Veleposlanstvo RH u Pekingu u stalnom je kontaktu s lokalnim kineskim vlastima i europskim partnerima kao i s četiri hrvatska državljana koji se nalaze u gradu Wuhanu, odgovorio je MVEP na upit Hine u utorak. "Hrvatskim državljanima koji žele napustiti Wuhan ponuđena je evakuacija u organizaciji EU partnera i o tome se nastavlja kontakt", kaže MVEP.

Vezani članci Prazne ulice u Rimu Još jedna susjedna zemlja ublažava mjere i skraćuje policijski sat, u nedjelju im broj umrlih pao ispod 100 - prvi put od listopada U Indiji pada broj zaraženih Pada broj zaraženih u Indiji, no glavna znanstvenica WHO-a upozorava: "Očigledno je da ne testiramo dovoljno"

Dodaje da hrvatsko veleposlanstvo u Pekingu pravodobno obavještava hrvatske državljane u Wuhanu o svim mjerama, kao i opcijama za napuštanje grada te im stoji na raspolaganju kako bi njihov povratak kući prošao u najboljem redu. S obzirom na to da raste broj zemalja koje planiraju evakuirati svoje građane iz Wuhana, MVEP je odgovorio na pitanje je li takvo rješenje ponuđeno i hrvatskim državljanima.

Veleposlanstvo u Pekingu u kontaktu je i s ostalim hrvatskim državljanima u NR Kini i stoji im na raspolaganju za svu konzularnu pomoć i potporu, dodaje MVEP. Epidemija koronavirusa izbila je u Wuhanu, gradu od 11 milijuna stanovnika u središnjoj Kini te se proširila tom pokrajinom koja je postala svojevrsna karantene.

No nijedna od 106 smrti nije se dogodila izvan Kine i sve osim šest su se dogodile u Wuhanu, gdje se virus pojavio prošli mjesec. Brojne zemlje već su počele evakuirati svoje građane koji će po povratku u domovini boraviti 14 dana u karanteni.

Ukupan broj slučajeva potvrđenih u Kini narastao je s 2835 u ponedjeljak na 4515 u utorak, rekla je Nacionalna zdravstvena komisija. Novi smrtonosni koronavirus 2019-nCoV, koji je izbio u Kini, zarazit će najmanje desetke tisuća ljudi i trajat će nekoliko mjeseci, procjenjuju u utorak stručnjaci na temelju prvih dostupnih podataka. (Hina)