Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PITANJE ĆIRILICE U VUKOVARU

'Cijenili bismo kad Srbija ne bi koristila svaku priliku za zaoštravanje odnosa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ćirilične ploče unutarnje su pitanje koje Hrvatska rješava kroz svoje institucije, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pošto je Srbija najavila prosvjednu notu zbog izmjena vukovarskog gradskog statuta.

"Cijenili bismo da susjedna zemlja pričeka da se problemi riješe, kao i uvijek do sada, kroz institucije, a ne da se svaka prilika koristi za zaoštravanje odnosa", poručili su iz MVEP-a.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata"

"Uloga političara je da svojim izjavama smiruju, a ne potpiruju tenzije", dodaju u ministarstvu.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je najoštrije prosvjedovalo zbog odluke vukovarskog gradskog vijeća o promjeni statuta grada kojom na gradskim ustanovama, trgovima i ulicama nisu predviđene dvojezične ploče i najavilo prosvjednu notu Hrvatskoj.

Šef srbijanske diplomacije Dačić: Migranti će biti preusmjereni na Hrvatsku i Bugarsku

Srbijanski ministar pravosuđa Nikola Selaković najavio je u srijedu da će se Srbija obratiti europskim i međunarodnim institucijama za zaštitu prava manjina zbog odluke o ukidanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru, ocijenivši da ona predstavlja pitanje civiliziranog odnosa prema pravima jednog naroda.

"Bruxelles bi svakako trebao reagirati jer je ovdje u pitanju, prije svega, ugrožavanje ljudskih prava, a onda i manjinskih prava jedne nacionalne zajednice u jednoj državi članici Europske unije", rekao je Selaković za Radio-televiziju Srbije (RTS) u povodu odluke vukovarskog gradskog vijeća o ćirilici. Selaković je ocijenio nedopustivim da Bruxelles ne reagira, rekavši da su posljednji događaji i odluke u Vukovaru "upravo rezultat" izostanka službenog reaagiranja.

Vučić: Hrvatska je suverena, ali o ćirilici moramo govoriti

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić u srijedu je izjavio kako se mora razgovarati o odluci vukovarskog gradskog vijeća da ukine ćirilične natpise u tome gradu, čime je reagirao na izjave dužnosnika EU da Bruxelles nije nadležan za to.

"Kad je u pitanju Srbija, izjašnjavali su se i o mnogo manje važnim pitanjima i držali predike. O temeljnim vrijednostima EU, za koje se svi zalažemo - demokraciju, slobodu, ljudska i manjinska prava - nemaju reakciju na svoju državu članicu, a miješaju se u nešto što nema veze sa temeljnim vrijednostima i to u zemlji koja još nije članica Unije", rekao je Vučić u povodu prijepora koje je izazvala odluka vukovarskog gradskog vijeća o ukidanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru.

"Hrvatska jest suverena zamlja, ali ovo su stvari o kojima se mora govoriti. Zamislite da smo mi ukinuli latinicu u Beogradu ili Subotici - to bi bio skandal svjetskih razmjera", rekao je Vučić, naglašavajući da će ustrajati u borbi za prava Srba te da Srbija neće uskraćivati prava nikome.

"Nikada nećemo uskraćivati prava nekom drugom narodu kod nas. Koristite latinično, ćiriličko pismo, u Srbiji možete slobodno, ovo je slobodna i otvorena zemlja", poručio je srbijanski premijer.

Ministar pravosuđa u Vučićevoj vladi Nikola Selaković izjavio je također u srijedu da će se Srbija obratiti europskim i međunarodnim institucijama za zaštitu prava manjina zbog odluke o ukidanju ćiriličnih natpisa u Vukovaru, ocijenivši da ona predstavlja pitanje civiliziranog odnosa prema pravima jednog naroda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene