Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na predsjedničine mjere

Murganić: "Sve što je Predsjednica iznijela u skladu je s programom Vlade RH"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica demografije Nada Murganić ispred Vlade komentira mjere koje je danas predstavila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"Pratili smo predsjedničino izlaganje. Predsjednica ima tim stručnjaka predvođenih demografom Akrapom koji je radio na materijalu. Mogu reći da ćemo kada dobijemo materijal razmotriti ga na Vijeću za demografsku revitalizaciju. Ono je osnovano s ciljem praćenja stanja u društvu i predlaganja mjera", rekla je Murganić.

Pročitajte i ovo Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala" Energenti; ilustracija - 1 I nakon travnja Dnevnik Nove TV doznaje što donosi novi paket Vladinih mjera: Poznato je što će biti s cijenama struje, plina i 30 osnovnih proizvoda

"Sve što je predsjednica iznijela je u skladu s programom Vlade RH. Ova Vlada je dobila izbore i u svom mandatu će ostvariti svoje ciljeve među kojima je i demografska revitalizacija", rekla je.

Predsjednica je i sama naglasila da se demografske mjere mogu uvoditi postepeno i u skladu s gospodarskim rastom, odnosno s državnim proračunom.

"Mi smo krenuli prvenstveno od onih mjera koje je moguće odmah uvesti. Te mjere se već provode, građani primaju naknadu iz tih mjera i one ulijevaju nadu i daju rezultate", rekla je ministrica.

"Povećanje rodiljnih naknada te dječjeg doplatka su također mjere kojima se ulaže u mlade obitelji" rekla je. 

Pohvalila se da je vlada Andreja Plenkovića prva koja je povećala dječji doplatak i rodiljne naknade u 9 godina. "Mi smo upravo za dječji doplatak koji će sada biti ponovno na drugom čitanju na raspravi odvojili na godišnjoj razini 360 milijuna. Također smo povećali na godišnjoj razini za 330 milijuna kuna rodiljne i roditeljske naknade. Jedna i druga mjera nije se godinama povećavala. Mi smo prvi povećali nakon 9 godina, a opseg dječjeg doplatka smo mijenjali mi, kažu neki, i nakon 17 godina. Cilj je i nama da idemo prema delimitiranju rodiljnih i roditeljskih nakanada, cilj je isto tako i nama da uvedemo univerzalni dječji doplatak, ali isto tako sve te mjere moraju imati i financijski učinak na proračun i moraju biti održive".

Ministrica se pohvalila i da su značajna sredstva uložena u usklađivanje obiteljskog i poslovnog života. "To su žive mjere i one će biti usmjerene prema našim mladim obiteljima" rekla je. Najavila je i Ovršni zakon koji priprema njen kolega Bošnjaković, a koji će "građanima olakšati njihove tegobe".

"Sve ovo što je predsjednica predložila je na tragu politika i programa Vlade, ali svaku mjeru ćemo analizirati" rekla je ministrica.

Odgovorila je na novinarski upit o tome kako je predsjednica izrazila žaljenje što nije održana zajednička sjednica Vlade na tu temu. Zašto Vlada izbjegava sjesti za isti stol s predsjednicom, pitali su novinari. 

"Ne vidim zašto izbjegavamo, radimo u skladu s programom Vlade, mjere će se analizirati, resori će ih prepoznati, zajedno ćemo donositi odluke koji će ići u smislu poboljšanja života naših građana", rekla je ministrica Murganić.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene