Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragedija na granici

MUP Srbije o slučaju smrti djevojčice Madine: Hrvatski granični organi nisu postupili u skladu s pravilima

Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatska policija nije poštovala sporazum o readmisiji u slučaju prisilnog vraćanja obitelji šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny, koja je poginula u željezničkoj nesreći 21. studenog na kolosijeku željezničke pruge Šid-Tovarnik, neposredno nakon što su hrvatski policajci na silu pokušali da je vrate u Srbiju, naveo je MUP Srbije.

Kako se navodi u odgovoru MUP-a Srbije na pitanja Centra za zaštitu i pomoć tražiteljima azila iz Beograda, hrvatski granični organi nisu postupili u skladu sa sporazumom o readmisiji i Protokolom ministarstava unutrašnjih poslova dvije zemlje o predaji i prihvatu osoba čiji je boravak nelegalan, piše N1.

Pročitajte i ovo Ilustracija stručnjak upozorava Nisu svi svjesni onoga što je na kocki: "Ako Ukrajina izgubi, milijuni izbjeglica stižu u Europu" Davor Božinović Manji broj ilegalnih prijelaza Božinović najavio kupnju skupocjenih helikoptera: "Smanjit ćemo pritisak na Hrvatsku granicu i EU"

Na pitanje je li u Srbiji pokrenuta istraga o smrti djevojčice, MUP Srbije je tu organizaciju, koja je pravni zastupnik obitelji djevojčice, uputio na Više javno tužiteljstvo u Sremskoj Mitrovici, koje je Centru za zaštitu i pomoć tražiteljima azila odgovorilo da nije pokrenulo istragu, jer se incident odigrao gotovo na samoj liniji razgraničenja između Hrvatske i Srbije, a da je po samom nesretnom događaju vlak ušao u Srbiju.

Šestogodišnja djevojčica iz Afganistana Madina Hussiny poginula je 21. studenog na kolosijeku željezničke pruge Šid - Tovarnik, nakon što je tijekom noći na nju naletio vlak, neposredno nakon što su njenu majku i još šestoro dece hrvatski policajci koji su ih presreli, natjerali da se vrate u Srbiju, usmjeravajući ih baterijskim lampama ka Srbiji, pokazujući im na taj način put kuda se trebaju kretati, sve do pruge gde je djevojčicu udario vlak.

Prema tvrdnjama svjedoka, obitelj je s grupom migranata prešla granicu dvije zemlje, ali su ih potom pronašli hrvatski policajci koji su, umjesto da ih odvedu u policijsku stanicu gdje bi zatražili azil kao što su izrazili namjeru, natjerali da odu do pruge i pokazali im da se vrate u pravcu Srbije.

U tom trenutku naišao je vlak koji je pregazio šestogodišnju djevojčicu.

MUP Srbije je u svom dopisu Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila naveo da su predstavnici Uprave granične policije predočili hrvatskoj strani na bilateralnom sastanku tim povodom svoj stav, da je obitelj poginule djevojčice prebačena u Srbiju iz Hrvatske suprotno sporazumu dvije zemlje.

Policija je također potvrdila saznanja da je hrvatska policija razdvojila majku djevojčice i ostalu djecu od njenog tijela nakon pogibije.

Na pitanja tko je preuzeo tijelo djevojčice nekoliko dana poslije nesreće, kao i je li ju pratila bilo kakva dokumentacija i procedura, MUP Srbije nije odgovorio, već je uputio na Komesarijat za izbjeglice i migracije Srbije.

Podsjetimo, tragediju istražuje Ured pučke braniteljice RH, a izvještaj o slučaju zatražio je i Odbor za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora. MUP već danima ne odgovara na optužbe koje je ranije iznijela Madinina majka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene