Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatska policija nije poštovala sporazum o readmisiji u slučaju prisilnog vraćanja obitelji šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hussiny, koja je poginula u željezničkoj nesreći 21. studenog na kolosijeku željezničke pruge Šid-Tovarnik, neposredno nakon što su hrvatski policajci na silu pokušali da je vrate u Srbiju, naveo je MUP Srbije.


Kako se navodi u odgovoru MUP-a Srbije na pitanja Centra za zaštitu i pomoć tražiteljima azila iz Beograda, hrvatski granični organi nisu postupili u skladu sa sporazumom o readmisiji i Protokolom ministarstava unutrašnjih poslova dvije zemlje o predaji i prihvatu osoba čiji je boravak nelegalan, piše N1.

Vezani članci Sudbina izbjeglih iz Afganistana - 9 Više od 500.000 Afganistanaca napustilo je zemlju: "Dok ne daju odgovor na naše probleme, nećemo se pomaknuti. Tu smo danju i noću" Izbjeglice iz Afganistana ANKETA Treba li Hrvatska primiti izbjeglice iz Afganistana?

Na pitanje je li u Srbiji pokrenuta istraga o smrti djevojčice, MUP Srbije je tu organizaciju, koja je pravni zastupnik obitelji djevojčice, uputio na Više javno tužiteljstvo u Sremskoj Mitrovici, koje je Centru za zaštitu i pomoć tražiteljima azila odgovorilo da nije pokrenulo istragu, jer se incident odigrao gotovo na samoj liniji razgraničenja između Hrvatske i Srbije, a da je po samom nesretnom događaju vlak ušao u Srbiju.

Šestogodišnja djevojčica iz Afganistana Madina Hussiny poginula je 21. studenog na kolosijeku željezničke pruge Šid - Tovarnik, nakon što je tijekom noći na nju naletio vlak, neposredno nakon što su njenu majku i još šestoro dece hrvatski policajci koji su ih presreli, natjerali da se vrate u Srbiju, usmjeravajući ih baterijskim lampama ka Srbiji, pokazujući im na taj način put kuda se trebaju kretati, sve do pruge gde je djevojčicu udario vlak.

Prema tvrdnjama svjedoka, obitelj je s grupom migranata prešla granicu dvije zemlje, ali su ih potom pronašli hrvatski policajci koji su, umjesto da ih odvedu u policijsku stanicu gdje bi zatražili azil kao što su izrazili namjeru, natjerali da odu do pruge i pokazali im da se vrate u pravcu Srbije.

U tom trenutku naišao je vlak koji je pregazio šestogodišnju djevojčicu.

MUP Srbije je u svom dopisu Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila naveo da su predstavnici Uprave granične policije predočili hrvatskoj strani na bilateralnom sastanku tim povodom svoj stav, da je obitelj poginule djevojčice prebačena u Srbiju iz Hrvatske suprotno sporazumu dvije zemlje.

Policija je također potvrdila saznanja da je hrvatska policija razdvojila majku djevojčice i ostalu djecu od njenog tijela nakon pogibije.

Na pitanja tko je preuzeo tijelo djevojčice nekoliko dana poslije nesreće, kao i je li ju pratila bilo kakva dokumentacija i procedura, MUP Srbije nije odgovorio, već je uputio na Komesarijat za izbjeglice i migracije Srbije.

Podsjetimo, tragediju istražuje Ured pučke braniteljice RH, a izvještaj o slučaju zatražio je i Odbor za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora. MUP već danima ne odgovara na optužbe koje je ranije iznijela Madinina majka.