Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROVJERENO O TRAGEDIJI S GRANICE

Roditelji poginule djevojčice Madine koja je stradala na hrvatsko-srpskoj granici: "Bože, mi smo devastirani i uništeni..."

Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/7 >>
Ove godine osam je osoba izgubilo život na granici. Nedavno i treće dijete, 8-godišnja djevojčica Madina. O njezinoj sudbini ništa se više ne zna, pa čak ni gdje je pokopana. Bi li drugačije izvještavali o toj tragediji da je Madina kojim slučajem bijele puti? Bi li tada cijela zemlja suosjećala s njezinom obitelji?

Osmogodišnja djevojčica Madina još je jedna u nizu žrtava na granici. Snimka koja je ekskluzivno u posjedu Provjerenog iznimno je potresna.

Pročitajte i ovo Centar zatajio bolest posvojene djece - 6 donosi Provjereno "Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila"

''Bože, mi smo devastirani i uništeni'', plakala je majka. ''Gledajte tijelo. Nije bilo oprano i mrlje krvi još uvijek nisu očišćene. Tijelo je bilo u bolnici tri dana i nisu htjeli vratiti tijelo našoj obitelji unatoč prosjačenju i plakanju. Ovo je zavjera i oni nas samo pokušavaju prisiliti da zakopamo tijelo ovdje. Gledajte tijelo, polovica je nestala. Hrvatska je bila okrutna i ubila moju kćer'', rekao je otac osmogodišnjakinje na koju je naletio vlak na srpsko-hrvatskoj granici.

Snimku pogreba osmogodišnje Madine snimio je mladi Afganistanac. Video je ekipi Provjerenog pokazao u Šidu, u napuštenoj tvornici gdje se nalazi stotinu migranata. Među njima pronalazimo i svjedoka nesreće koji je granicu pokušao prijeći s afganistanskom obitelji.

''Bilo je osam članova obitelji. Petero djece i jedna odrasla žena. Uz njih i dvojica mladića od 20, 21 godinu. Došli smo do ploče gdje piše - građani EU. Europljani'', ispričao je.

U nadi da ćemo detalje doznati od same afganistanske obitelji odlazimo do Beograda. I to tragom informacije da su smješteni u kampu za izbjeglice Krnjača. Pokazujemo fotografiju malene Madine izbjeglicama, ali afganistansku obitelj nismo našli.

Kako je do nesreće došlo? Što je prethodilo tragediji obitelji koja je iza sebe ostavila tisuće i tisuće kilometara? Srpska policija potvrdila je da se nesreća dogodila na njihovu teritoriju. Jesu li ih tamo potjerali hrvatski policajci, kao što tvrdi svjedok nesreće? Naša policija ima posve drugačiju verziju priče.

''Nesreća se dogodila na teritoriju Republike Srbije dok su hrvatski policijski službenici iz daljine vidjeli da se nešto događa s obzirom na to da je vlak stao te su poduzeli sve kako bi se djevojčici pomoglo. Hrvatska granična policija ni na koji način nije mogla utjecati na događaj u susjednoj državi, niti je na bilo koji način ugrozila sigurnost stradale djevojčice. Upravo naprotiv, poduzela je sve da se djevojčici pomogne u što je moguće kraćem vremenu'', priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova. 

Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

A što se svakodnevno događa na granici? Volonteri upozoravaju da je riječ o nasilju nad migrantima i izbjeglicama.

"U osamdeset posto slučajeva nad njima se događa nasilje. Policija ih tuče, lomi mobitele, uzima novac", govori volonter Marc Pratllusa. "Ovdje sam dva mjeseca. Šest puta sam pokušao prijeći granicu. Potjerali su me. Razbili mi mobitel i vratili me u Srbiju", kaže jedan migrant.

Međunarodne organizacije poput Human Rights Watch ili hrvatske kao što su Centar za mirovne studije i udruga Are you Syrious upozoravaju u svojim izvještajima za prvu polovicu godine na nezakonit tretman prema migrantima i izbjeglicama na hrvatskoj granici. Podnijeli su i tri kaznene prijave.

"Radi se o oduzimanju vrijednosti i osobnih stvari, npr. novac, mobiteli koji se uništavaju, ručni satovi, torbe, dokumenti. Zatim verbalno nasilje, kao i različiti oblici fizičkog nasilja. Odgovore na kaznene prijave još nismo dobili", govori Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije.

Iz policije javljaju da nijedan slučaj još nije potvrđen. Pozivaju i da se dostave informacije o nezakonitim postupanjima policijskih službenika prema migrantima i izbjeglicama kako bi se one provjerile i utvrdila istina.

Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

"Teško je. Nema mjesta za spavanje, nema dobre hrane, ničega. Svaki dan hodam posvuda. Ne možemo sjesti na kavu jer to košta. Ne možemo spavati u hotelu jer to košta, spavamo u šumi. Iz organizacije nam osiguravaju hranu. No, loše je. Nijedan čovjek ne može živjeti ovako", govori migrant.

Uz to dugo hodanje do granice, na njoj ih čeka odbijanje i povratak.

"Policijski se službenici pozicioniraju tako da migranti ne uđu na hrvatsko državno područje, odnosno da odustanu od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice zbog vidljivosti i prisutnosti policijskih službenika na graničnoj crti te pri tome ne postoje istjerivanja, odnosno protjerivanja", stoji u priopćenju MUP-a.

Naglašavaju i da se vanjska granica Hrvatske, odnosno Europske unije štiti sukladno dobroj šengenskoj praksi, Zakoniku o schengenskim granicama i nacionalnom zakonodavstvu na svakom graničnom području. Iz Centra za mirovne studije, pak, ističu da bi se trebale poštovati i brojne međunarodne odredbe.

"Ukoliko osoba zatraži azil, Hrvatska je dužna omogućiti pristup tom sustavu azila i onda ako tog provedenog postupka se utvrdi da osoba ne ispunjava uvjete za azil, tada se može krenuti naravno s procedurom vraćanja. Izbjeglice vrlo rijetko imaju originalne i važeće dokumente upravo zbog toga što bježe od rata, što bježe od nekih političkih sukoba", govori Kranjec.

Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Što se svakodnevno događa na granici? (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Foto: DNEVNIK.hr

Rat, razaranje, siromaštvo - tjera brojne ljude da izađu iz svojih domova i odvaže se na dug put u neku daleku, sigurniju zemlju. Zemlju opasanu granicama. Osmogodišnja djevojčica koja je poginula zvala se Madina. Madina znači grad. U koji je zamišljala da ide onoga dana kada je život ostavila na pruzi, nikada nećemo doznati. 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene